Републички хидрометеоролошки завод

У склопу ИПА програма: Кооперација Цивилних заштита земаља кандидата и потенцијалних кандидата (IPA Programme Civil protection cooperation for the candidate countries and potential candidates (EuropAid/128936/C/SER/MULTI)) у Подгорици је од 7 до 8 марта  2013. године одржана радионица чији је основни циљ био да настави започете теме с претходне радионице одржане у Будви. Презентоване су лекције које су научене из претходних опасних временских ситуација (кризних ситуација). А главна тема је била комуникација у систему ране најаве,  између ставараоца информација и цивилних заштита, али и модалитети обраћања јавности, тј. онима којима је информација намјењена.

 

Комуникација у кризним ситуацијама има за циљ што ефикасније и разумљивије дјеловање ради смањења и спречавања нежељених последица. Што више комуницирате више контролишете ситуацију; треба имати на уму да комуницирате и кад не комуницирате;  комуникација је срж управљања кризом; правовремена информација спашава људске жртве; недовољне и конфузне информације збуњују и не помажу у кризама; комуникација је помоћ;...ово су само неке од мисли које могу допринијети разумијевању проблема и давању одговора како на најбољи начин одговорити у одређеној ванредној ситуацији.

Како наћи нова рјешења и бољи ниво за комуникацију?  То би требала да буде  двосмјерна комуникација. Кад почнемо комуницирати кључан је  поврат информације, тј. да сазнамо шта су потребе оних који су угрожени.

Комуникациони план треба да садржи: шта,ко,кад и како

1-анализа кризне ситуације

2-какав утицај може имати комуникација

3-идентификација циљне групе која треба добити информацију

4-шта треба да знају шта чинити

5-постоји куртуролошка разлика у комуникацији у случају криза у појединим регионима

6-битно је да се користи унифицирани једноставни језик комуникације; који ће бити разумљив свима

7-треба водити рачуна о свом кредибилитету у процесу комуникације; примјер из Афганистана гдје нису вјеровали метеоролошкој служби у вези поплаве која је одузела пуно живота; неки медији не обавјештавају на квалитетан начин о догађајима; морате анализирати медије како би знали како на прави начин пласирати информације; мора постојати медијски план; медијски стандарди: у неким регионима су они врло строги, новинарима није дозвољен самостални рад, некад медији погрешно пренесу информацију; која је одбрана  да се извртање истине онемогући? 

 

 


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)