Републички хидрометеоролошки завод

(05. и 06. марта 2015.године) одржан је први састанак пројекта помоћи Финске Владе и Финског метеоролошког института хидрометеоролошким заводима БиХ и Србије.

Реализација помоћи (донаторства) Финског Метеоролошког института и Финске Владе се проводи кроз пројекат: „Rehabilitation and Modernization of the Hydrological and Meteorological Observing Network and Data Exchange Procedures in Serbia and Bosnia and Herzegovina“. (Рехабилитација и модернизација осматрачке хидролошке и метеоролошке мреже,  и процедура размјене података у Србији и Босни и Херцеговини (уз равномјерно учешће РХМЗ РС и ФХМЗ ФБиХ)“ 

 

Наиме, након катастофалних поплава у мају 2014.године, које су нанијеле штете и Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске, Свјетска метеоролошка организација се заинтересовала за ситуацију у региону и замолила нас за извјештај о стању.  Он је објављен на интернет страницама Свјетске метеоролошке организације са сликама потопљених метеоролошких заклона, инструмената и објекта метеоролошке станице Добој. Финска метеоролошка организација и њен директор Петри Талас (Petteri Taalas) су контактирали наш Завод и изразили жељу да нам помогну, као и ФХМЗ ФБиХ те РХМЗ Србије. Након низа консултација у вези избора опреме која је напотребнија за рехабилитацију метеоролошких и хидролошких мјерења на поплављеним подручјима, потписивања уговора, одобрења Финске Владе за издвајање средстава за помоћ (у износу од 400.000 Еура за три хидрометеоролошка завода РХМЗ Србије, ФХМЗ ФБиХ и РХМЗ Републике Српске) и уобличавања пројектног задатка, састанак петог и шестог марта у Београду представља почетак активности око набавке опреме. Очекивани завршетак  инсталације и пуштање у рад дониране опреме, након прведене процедуре набавке коју ће спровести Фински метеоролошки институт из Хелсинкија.

На овај начин ће Републички хидрометеоролошки завод добити врло квалитетну хидролошку и метеоролошку опрему. Очекујемо да ће буџет пројекта омогућити куповину двије аутоматске метеоролошке станице, три хидролошке и још неколико аутоматских кишомјерних станица.

Први састанак пројекта је имао вема свечан карактер и одржан је на високом нивоу. Њему је присуствовао амбасадор Финске H.E. Pekka Orpana.

Његова Екселенија је отворила састанак и обратила се званичницима хидрометеоролошких завода (директорима: Проф.др Југослав Николић, РХМЗ Србије, Зоран Божовић РХМЗ РС и Алмир Биједић ФХМЗ ФБиХ), и свим присутним, говором који је садржавао ријечи пријатељства и жеље за што бржим опоравком од катастрофалних поплава. Изразио је наду да ће ова помоћ и међусобна сарадња допринијети даљем јачању веза и рада на питањима од заједничког интереса хидрометеоролошких институција.

Наставак састанка је био у виду презентација хидрометеоролошких завода о томе шта је учињено на рехабилитацији хидрометеролошких мјерења у области погођених поплавама, те о покренутим и припремљеним пројектима везаним за јачање система одбране од поплава.

Трећи дио састанка је био договор око процедура за набавку предложене хидрометеоролошке опреме и рокови за извршење. Сви смо се сложили да је састанак био веома конструктиван и успјешан.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)