Републички хидрометеоролошки завод

19.02.2014. године у Сарајеву је одржан свечани пријем Босне и Херцеговине у чланство европског система за упозоравање на опасне метеоролошке појаве Метеоаларм (http://www.meteoalarm.eu/cp_RS/0/0/BA-Country_BA.html). Приступање Метеоаларму је остварено кроз пројекат ЕУ и Светске метеоролошке организације „Изградња отпорности на катастрофе у западном Балкану и Турској“.

Свечаности су присуствовали: у име генералног секретара Светске метеоролошке организације: Мустафа Адигузел, експерти Светске метеоролошке организације Милан Дацић и Серђио Пасквини, Др Михаел Штаудингер, директор Института за метеорологију и геодинамику из Аустрије (ZAMG) који је био задужен за праћење квалитета рада на издавању аларма у БиХ, као и бројни гости.

Заједничким „кликом“ помоћника директора Републичког Хидрометеоролошког Завода Републике Српске Игора Ковачића, директора Федералног Хидрометеоролошког Завода Алмира Биједића и Михаела Штаудингера БиХ се нашла на званичној мапи метеоаларма Европе.   

Издавање упозорења на потенцијално опасне временске појаве врше Републички Хидрометеоролошки Завод Републике Српске  (за регије: Бања Лука, Приједор, Вишеград, Фоча и Требиње) и Федерални Хидрометеоролошки Завод (за регије: Сарајево, Ливно, Бихаћ, Тузла и Мостар).