Републички хидрометеоролошки завод

Републички хидрометеоролошки завод основан је на основу Закона о министарствима који је донијело  Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине број 01-217/92 од 2. јула 1992. године, а објављеног у Службеном гласнику Српског народа у Босни и Херцеговини број 11/92 од 13. јула 1992. године. Тим законом је дефинисано постојање седам републичких управних организација, а једна од њих је био Републички хидрометеоролошки завод.

Поводом обиљежавања тог веома значајног јубилеја  организовали смо свечаност, којој су присуствовали  уважени гости: Министар Проф. Др Стево Мирјанић, Иван Чачић предсједник шестог региона – Европа Свјетске метеоролошке организације, директори хидрометеоролошких завода из региона, представници сеизмолошких завода Србије и Македоније, бивши директор Савезног џидрометеоролошког завода Југославије Славко Максимовић, његова замјеница Даница Спасова, бивша директорица Сеизмолошког завода Србије Славица Радовановић, претходни директори РХМЗ Републике Српске Проф. Др. Драго Тркуља и Небојша Куштриновић, представници јавних установа и завода из Републике Српске, који уско сарађују са Заводом, директор Републичке управе цивилне заштите, представници UNDP-a, представник CAE Bologna, произвођача метеоролошке опреме, те неколико представника фирми које се баве продајом и одржавањем метеоролошке и хидролошке опреме у БиХ, и на крају у великом броју: пензионери, бивши радници и запослени радници Републичког хидрометеоролошког завода. Цијелу манифестацију су пропратили медији, јавни ртв сервис и друге телевизијске куће. 

 

Уводни и поздравни говор је одржао директор Зоран Божовић. На веома инспиративан начин је говорио о историји и развоју Завода, те се захвалио претходним директорима на изградњи институције, те свим радницима, на њиховом појединачном залагању да РХМЗ постигне очигледне резултате и углед. Свечаном скупу су се затим обратили директори РХМЗ Србије Проф. Др. Југослав Николић и ФХМЗ ФБиХ Алмир Биједић. Слиједило је поздравно обраћање Ивана Чачића у име и испред Свјетске метеоролошке организације, те на крају поздравни говор Министра Проф др. Стеве Мирјанића. 

Сва обраћања су имали заједничку позитивну ноту о раду и развоју РХМЗ Републике Српске. Сваки говор је истакао одређене сегменте и активности рада. Заједничко за све је било  да је Завод израстао у респектабилну институцију од значаја за рад и живот Републике Српске, да је постао препознатљив у региону, да је стао раме уз раме са хидрометеоролошким и сеизмолошким службама региона. Наравно да је потребно још пуно труда и рада, али најважније је да се успоставила сарадња између институција. Потписивањем Меморандума о разумијевању са Заводима у региону су се успоставили механизми за несметану и непосредњу сарадњу и јачање капацитета и способности, за све изазове који се постављају пред РХМЗ Републике Српске,  у овом добу све чешћих екстремних, како временских тако и других природних катастрофа везаних за хидрологију, сеизмологију и заштиту животне средине.     

Овај свечани дио прославе завршен је додјелом Повеља, Плакета и Захвалница, свим заслужним институцијама и појединцима који су учинили да наш Завод постигне овако завидне резултате.

Други дио прославе био је радни с пет презентација. Овдје требамо истаћи презентацију Гдин. Ивана Чачића о тренутним активностима по питању пројекта који спроводи Свјетска метеоролошка организација: Мултихазардни савјетодавни систем ране најаве у земљама југоисточне Европе, те о изазовима овог времена и потреби регионалне сарадње на питањима дјелатности којом се бавимо, јер научне и природне области којим се бавимо не познају границе, а непогоде било којег карактера погађају све нас. Синергично дјеловање у раним најавама играју највећи значај у смањењу ризика и у ублажавању последица истих.  

На крају рецимо да је данас Републички хидрометеоролошки завод савремена институција која на професионалан и адекватан начин обавља своју дјелатност у свим секторима на законом прописан начин. О томе су у наставку  говорили начелници сектора и одјељења метеорологије, хидрологије, сеизмологије и заштите животне средине. На јасан и транспарентан начин су описали структуру и рад у својим службама, извјестили о достигнућима и дали преглед пројеката у којим учествујемо.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)