Републички хидрометеоролошки завод

Програмом помоћи Финске Владе и Финског метеоролошког института (FMI), завршава се инсталација и пуштање у рад донираних аутоматских станица на осам мјеста широм Републике Српске. Велико разумјевање и помоћ су пружиле и општинске управе на чијем смо подручју инсталисали те станице. Ту се издваја Општина Калиновик,  Крупа на Уни ( Горњи Дубовик) и Бања Мљечаница.

Након поплава маја 2014, када је и метеоролошка станица у Добоју била поплављена, Фински метеоролошки институт је одлучио помоћи хидрометеоролошким заводима у региону који су претрпјели велике штете. Директор Петри Талас (на седамнаестом конгресу СМО изабран за Генералног секретара) упутио је писмо намјере РХМЗ Србије, ФХМЗ Федерације и РХМЗ Републике Српске, да би помогли у ревитализацији штета изазваних поплавама, те помогли у јачању осматрачког система у области хидрологије и метеорологије, према појединачним потребама институција. Наш РХМЗ је изразио потребу за хидролошким и метеоролошким аутоматским станицама.     

Фински метеоролошки институт (ФМИ)  је једини хидрометеоролошки завод у Европи који је на овај начин помогао РХМЗ-у Републике Српске. Процес избора опреме (тендер), достављање исте и инсталација, те плаћање царине и пореза извршио је ФМИ. На томе РХМЗ Републике Срске изражава своју велику захвалност, будући да ће нове мјерне станице у многоме побољшати хидролошки и метеоролошки мониторинг.

Кроз ову помоћ су испоручене и постављене три веома квалитетне (ОТТ) аутоматске хидролошке станице у Добоју, Бања Луци и на Врбањи, које су иначе претрпјеле штету за вријеме поплава.

Аутоматске метеоролошке станице, такође веома квалитетне (Vaisala-Finska), постављене су у Добоју, Рибнику и Калиновику, с тим што је ова трећа у Калиновику донација самог произвођача Вајсале. Ове станице имају сензоре за температуру, влагу, притисак, падавине, те смјер и брзину вјетра.

Аутоматске падавинске станице су од ОТТ-а, такође поуздане и квалитетне, а поред аутоматског мјерења количине падавина имају и сензоре за температуру и влагу, тако да ће својим радом у Дубовику (општина Крупа на Уни) и Бањи Мљечаници значајно побољшати метеоролошка осматрања и праћење климе у мјестима која су до сад имала само основна климатолошка мјерења.

У прилогу доносимо слике локација и постављене опреме, а континуиране податке са свих мјерних станица ћете моћи пратити на нашем сајту.  За хидрологију је то у дијелу:  Мјерења са аутоматских хидролошких станица, а за метеорологију: Последња мјерења (У Републици Српској (аутоматске станице). Вријеме занављања података ће бити сваки сат.  


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)