Републички хидрометеоролошки завод

НАЈАВА СУШНОГ ПЕРИОДА

Почетком седмице ће бити врло топл, од 33 до 38 степени, а у среду ће понегде бити и 40 степени.  Краткотрајно освежење уз пролазну кишу и пљускове се очекује у четвртак. Количина падавина ће бити мала и врло неуједначена, а понегде ће бити локалних непогода уз појаву града. Од 13. јула до краја месеца поново ће бити врло топло.

Све укупно током јула биће врло топло и сушно време уз малу количину падавина која ће се јавити само повремено у виду локалних пљускова.

Високе температуре и суво време ће имати негативан утицај и на развој пољопривредних култура. Почетком јула је већ приметна исушеност земљишта што се може видети у анализи водног биланса земљишта:

 

 • Анализирали смо водни биланс земљишта (однос падавина и потенцијалног испаравања) на три локације: Бања Лука, Бијељина и Требиње, а посматрани временски период обухвата вријеме од почетка вегетационог периода до данас, односно април, мај и јун мјесец. Прорачун потенцијалне евапотранспирације је према Харгвесовој методи.

Резултати:

График 1 – Однос падавина и потенцијалне евапотранспирације по декадама за април, мај и јун 2015.године за Бања Луку

Као што видимо, од почетка вегетационог периода евапотранспирације је углавном изнад количине падавина. Већа количина падавина је регистрована у трећој декади маја, мада се у јуну мјесецу тај однос промјенио у корист евапотранспирације. Дугорочно посматрано од почетка вегетационог периода знатно је веће испаравање (384 л/мм2) воде из земљишта него примљена количина падавина (232 л/мм2) и земљиште је исушено. У наредном периоду предвиђа се даљи стрес пољопривредних култура проузрокован недостатком воде у земљишту.

 

График 2 – Однос падавина и потенцијалне евапотранспирације по декадама за април, мај и јун мјесец 2015.године за Бијељину

Као и у Бањалуци, тако је и на подручју Бијељине знатно повећано исправање воде из земљишта (374л/мм2) уодносу на примљену количину воде кроз падавине (179 л/мм2), што узрокује исушеност земљишта. Такође, прогноза топлог времена без кише који нам слиједи у наредном периоду, узроковаће појаву струшног стреса за пољопривредне културе и на овом подручју.

 

График 3 – Однос падавина и потенцијалне евапотранспирације по декадама за април, мај и јун мјесец 2015.године за Требиње

Ситуација за пољопривредне културе на подручју Требиња је неповољнија у односу на претходно посматране станице. Веће количине падавина регистроване су крајем априла. Већ у првој декади маја, па све до данас вриједности евапотранспирације су веће од регистрованих падавина, а падавина је било врло мало. С обзиром на најављени сушни период, пољопривредне културе на овом подручју ће бити изложене стресу усљед недостатка воде у земљишту.

У наредном периоду предвиђа се јачи стрес пољопривредних култура проузрокован недостатком воде у земљишту. То све ће утицати на приносе култура, те самим тим и на коначни економски резултат пољопривредних произвођача.

На основу изложених резултата, закључујемо да је неопходно интензивно наводњавати пољопривредне културе где год је то могуће у сврху избјегавања или смањења стреса узрокованих недостатком воде у земљишту. Иако је до сад јача суша већ почела у региону Херцеговине, овај регион је отпорнији на овакве временске услове, а најугроженији предели у наредном периоду биће северни регион: Посавина и Семберија.

 

 

 


 

Тагови

 • Свјетски дан вода 2017. (8)
 • Сава (4)
 • Водостај (3)
 • Ријека (3)
 • мјерења (2)
 • хидрометријска (2)
 • дан (2)
 • вода (2)
 • заједничка (2)
 • Болоња (2)