Републички хидрометеоролошки завод

У сарадњи  македонског Предсједништва Централне Европске Иницијативе (Central European Initiative- CEI)    и ЦЕИ (CEI)  Секретаријата, одржана је у  Скопљу 23.септембра Радионица на високом (директорском) нивоу, на којем је учестовао и директор РХМЗ РС Зоран Божовић.

Радионици су присуствовали представници из Свјетске метеоролошке организације (WМО), из Заједничког истраживачког центра Европске Комисије и представници хидрометеоролошких служби југоисточне Европе и чланови СЕЕВЦЦЦ (SEEVCCC)-виртуелног центра за климатске промјене земаља југоисточне Европе, као и други представници академске заједнице, министарстава Македоније  и представници других интересних група. Они су једногласно одобрили завршни документ. Представљен је низ добрих презентација које су биле везане за активности институција у вези са њиховим пројектима, активностима у међународним оквирима, конзорцијумима, развоју и климатским прогнозама и регионалним центрима за сезонске климатске прогнозе.  Након интензивног програма презентација и дискусија, учесници су се сложили о неопходности трансформације Виртуелног Центра Југоисточне Европе  за климатске промјене у ефикасну и високо оперативну мрежу, која би пружила одговарајућу подршку владама земаља региона при доношењу одлука и вођењу политика, чији је крајњи циљ да регија постане много више отпорнија на климатске промјене, досљедно и у складу са стратегијом ЕУ о адаптацији на климатске промјене, које је усвојила Европска Комисија у 2013. години.

У том смислу учесници су поздравили  иницијативу ЦЕИ Секретаријата за промоцију новог пројекта орјентисаног изградњи  капацитета, у смјеру који би могао осигурати, између осталог, најприкладнији приступ најмодернијим рачунарским ресурсима.

Учесници су се сложили да нови ЕЦ АДРИОН програм може пружити релевантан извор финансирања (чак и ако не и једини), и сложили се да се укључе у одговарајуће активности  како би се разрадио концепт пројекта који би се онда  доставили Управном тијелу Програма, кад буде објављен Позив за аплицирање.

У међувремену, учесници ће пренијети на одговарајући начин информације о овом питању својим Владама и затражи од Секретаријата  ЦЕИ да представи ову иницијативу на наредном ЦЕИ министарском састанку Министара за заштиту животне средине, како би се остварило њихово формално потписивање ове иницијативе.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)