Републички хидрометеоролошки завод

У периоду између 13. и 15. октобра одржан је завршни састанак пројекта "Изградња отпорности на катастрофе на Западном Балкану и Турској". (Building Resiliance to Disasters in Western Balkans and Turkey) у Анкари, Турска. Једногласни закључак свих учесника у пројекту: ово је био врло добро организован пројекат и успјешан у смислу активности, те достизања задатих циљева. Донио је пуно резултата који ће утицати на бољи рад хидрометеоролошких завода југоисточне Европе. Указао је на стање институција и јасно приказао недостатке што ће бити свакако елементи нових пројеката у будућности.

УНИСДР и СМО (UNISDR and WMO) почели су у мају 2012. заједничку реализацију пројекта "Изградња отпорности на катастрофе на Западном Балкану и Турској". Пројекат је подржан од стране Генералног Директората Европске комисије за проширење кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА). Корисници су: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Бивша Југословенска Република Македонија, Црна Гора, Србија, Косово (под УНСЦР 1244) и Турске. Пројекат се завршио у октобру 2014. Општи циљ пројекта да се ојача отпорност на катастрофе држава корисника ИПА фондова се остварио на квалитетан начин.


Коначни састанак Управног одбора пројекта, којег чине национални координатори пројекта - ХФА фокалне тачке (за активности повезане са УНИСДР) и директора НМХС (за активности у вези са СМО) корисника ИПА фондова, имао је за циљ да представи и размотри спроведене пројектне активности и постигнуте резултате, те продискутовати и предложити  могуће даље активности и нове пројекате.

Једногласни је закључак да су активности извршене веома квалитетно, да су тренинзи из области метеорологије, климатологије и хидрологије својим темама били веома актуелни а односили су се на јачање знања у области катастрофа с посебним освртом на сушу, поплаве и штете које чине олујни облаци. Посебно се ту истичу тренинзи најаве непогода и примјена сателитске метеорологије у прогнози истих. Из области климатологије најзачајније су биле активности везане за добијену базу података МЦХ и методе управљања квалитетом података.  

Овом врло значајном догађају су се придружила и два друга састанка. Први се односио на односе метеоролошких служби региона са осигуравајућим кућама. Изнешени су позитивни примјери кооперације у Европи. Закључак је да само јаке хидрометеоролошке службе могу задовољити потребе осигурања изазваних штетама од хидрометеоролошких хазарда. Други састанка је био завршни састанак дизајнер тима за успостављање мултихазардног система ране најаве хидрометеоролошких катастрофа. Највише се говорило о недавним поплавама у Босни и Херцеговини (Републици Српској и Федерацији БиХ), Србији и Хрватској. Презентације агенција за смањење ризика су дале осврт на поменуту катастрофу са свог аспекта реакције на поплаве, функционисање у току и након поплава.  Приказана је и заједничка презентација Хидрометеоролошких служби региона везане за поплаве у Србији, Хрватској , Републици  Српској и Федерацији БиХ, о катастрофалним поплавама у мају 2014, са метеоролошког и хидролошког аспекта.

Приједлози будућих пројеката су у смјеру мањих, краткотрајнијих и дужих и скупљих. Њихова заједничка повезница је да се односе на исказане потребе хидрометеоролошких служби региона да би боље и квалитетније обављале своје дјелатности и допринијеле даљем смањењу ризика од катастрофа. Између осталог поменимо неке од идеја:

-сензори за идентификацију муња у облацима непогода

-пилот балонске станице за прикупљање метеоролошких података изнад једног мјеста па до врха атмосфере

-набавка радара који би покрили цијели Балкан и потом били увезани у Европски систем композитне радарске слике под именом Опера. Недостају радари изнад БиХ, Црне Горе, Албаније и приобалног дијела Хрватске.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)