Републички хидрометеоролошки завод

Обавјештење!

Наредних дана претежно сунчано и врло топло. Током поподнева могући су локални пљускови понегде на југоистоку и југозападу.

Занимљивости

1. мај у Бањалуци

Да ли за 1. мај увек пада киша? Прошле године било је претежно сунчано и пријатно топло. Током три године пре тога (2014-2016.) падала је киша, а 2016. године је било и хладно. Од 2000. године до данас током 9 година за 1.мај у Бањалуци је падала киша. 2012. и 2013. је било сунчано и топло уз температуру изнад 30 степени. Опширније...

Рекордно топао април

Април 2018. године у целом региону је био веома топао и у већини предела ово је био најтоплији април од кад се врше мерења. Само у поједим местима ово је био други натоплији април.Опширније...

Песак из Сахаре

Због велике концентрације песка из Сахаре у атмосфери претходних дана имали смо појаву тзв. жуте кише. Количина песка се набоље видела на аутомобилима после слабе кише. И данас очекујемо појаву жуте кише, а јаче падавине би требало да доведу до "испирања" атмосфере.Опширније...

Сезонска прогноза за зиму 2017/2018. године

Опширније...

Јануар 2018. године

Јануар је био врло топао, у већини предела ово је трећи најтоплији јануар: после 2007. и 2014. године.Опширније...

Погледајте остале занимљивости...

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА ДАНАС21.08.2018.

Вријеме: Веома топло и претежно сунчано. Током дана на југоистоку понегдје краткотрајни пљускови са грмљавином, углавном у брдско-планиским крајевима.

Током дана претежно сунчано и врло топло вријеме са мало облака. Поподне на југоистоку развој облака који ће само понегде у брдско-планинским пределима донети краће пљукове са грмљавином. Вјетар слаб до умјерен, углавном сјевероисточни. Највиша дневна температура ваздуха од 29°C до 35°C, у вишим пределима од 25°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА ДАНАС 21.08.2018.

Сунчано и врло топло вријеме са мало облака током поподнева. Вјетар слаб, сјевероисточни. Највиша дневна температура ваздуха  до 33°C.

 ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА СУТРА22.08.2018.

Синоптичка ситуација: Поље повишеног ваздушног притиска се простире већим дијелом Европе са запада преко централних предјела до југа Скандинавије и западног Балкана. У температурном пољу изнад Балкана задржава се топла ваздушна маса.

Вријеме: Веома топло и претежно сунчано. Током дана углавном у брдско-планинским предјелима на истоку и западу уз развој облака  понегдје краткотрајни пљускови са грмљавином.

Ујутру претежно ведро и сунчано, око ријека понегдје пролазна магла. Током дана наставља се претежно сунчано и врло топло и спарно вријеме. Поподне на југоистоку, затим и на југозападу развој облака који доносе понегдје краткотрајне пљукове са грмљавином. Вјетар слаб, источни и сјевероисточни, на југу ујутро слаба бура током дана углавном слаб југозападни. Минимална температура ваздуха од 12°C до 19°C, на југу до 22°C. Највиша дневна температура ваздуха од 29°C до 35°C, у вишим предјелима од 25°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 22.08.2018.

Сунчано и врло топло вријеме уз слаб развој облачности током поподнева. Вјетар слаб, сјевероисточни. Минимална температура ваздуха око 19°C, а највиша дневна до 33°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА НАРЕДНА ТРИ ДАНА

У Четвртак(23.08): Наставља се претежно сунчано и врло топло вријеме. Поподне на југоистоку, затим и на југозападу развој облака условиће повремене пљукове са грмљавином, а у ноћи пролазна нестабилност донијеће краткотране пљускове са грмљавином и на крајњем сјеверу уз ријеку Саву. Минимална температура ваздуха од 13°C до 20°C, на југу до 23°C. Највиша дневна температура ваздуха од 29°C до 35°C, у вишим пределима од 25°C.

У Петак(24.08): Ујутро и дијелом пријеподнева претежно сунчано. Током дана остаје топло уз постепено наоблачење уз локалне пљускове са грмљавином, чешћим у брдско-планинским крајевима, а на југу остаје сунчаније. Минимална температура ваздуха од 14°C до 20°C, на југу до 23°C. Највиша дневна температура ваздуха од 29°C до 35°C, у вишим пределима од 26°C.

У Суботу(25.08): Ујутро претежно ведро уз локално малу облачност,  а у Семберији облачније са могућношћу за рјеђу киши или пљусак. Током пријеподнева постепено наоблачење са запада шири се током дана и поподне на већину крајева, доносећи мјестимично кишу и пљускове са грмљавином.  Минимална температура ваздуха од 13°C до 18°C, на југу и крајњем сјевероистоку до 20°C. Највиша дневна температура ваздуха од 27°C до 32°C, у вишим пределима од 24°C.

Дежудни синоптичар: Драшко Рудан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метеоролошки билтени...