Републички хидрометеоролошки завод

Обавјештење!

Наставља се нестабилно време уз честу кишу и пљускове са грмљавином. Очекују се и локалне непогоде уз јаче падавине и појаву града понегде.

Занимљивости

1. мај у Бањалуци

Да ли за 1. мај увек пада киша? Прошле године било је претежно сунчано и пријатно топло. Током три године пре тога (2014-2016.) падала је киша, а 2016. године је било и хладно. Од 2000. године до данас током 9 година за 1.мај у Бањалуци је падала киша. 2012. и 2013. је било сунчано и топло уз температуру изнад 30 степени. Опширније...

Рекордно топао април

Април 2018. године у целом региону је био веома топао и у већини предела ово је био најтоплији април од кад се врше мерења. Само у поједим местима ово је био други натоплији април.Опширније...

Песак из Сахаре

Због велике концентрације песка из Сахаре у атмосфери претходних дана имали смо појаву тзв. жуте кише. Количина песка се набоље видела на аутомобилима после слабе кише. И данас очекујемо појаву жуте кише, а јаче падавине би требало да доведу до "испирања" атмосфере.Опширније...

Сезонска прогноза за зиму 2017/2018. године

Опширније...

Јануар 2018. године

Јануар је био врло топао, у већини предела ово је трећи најтоплији јануар: после 2007. и 2014. године.Опширније...

Погледајте остале занимљивости...

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА ДАНАС 25.05.2018.

Вријеме: Наставља се променљиво и нестабилно време са повременом кишом и пљусковима са грмљавином.   

Поподне у већини предела нестабилно уз честу кишу и пљускове са грмљавином. Очекују се и јачи пљускови уз обилније падавине понегде, а могућа је и појава града.  На југу више сувог времена, а пљускови ће се јављати само понегде касније поподне и увече. Ветар слаб, при пљусковима умерен, североисточни и источни. Највиша дневна температура ваздуха од 23°C до 29°C, у вишим пределима од 18°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА ДАНАС 25.05.2018.

Наставља се променљиво време. Поподне нестабилно уз пљускове са грмљавином, а понегде ће бити и јачих падавина. Ветар слаб североисточни. Највиша дневна температура до 27°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА СУТРА 26.05.2018.

Синоптичка ситуација:По висини наш регион се налази између гребена који се приближава са запада и два циклона који се одржавају на југоистоку Балкана и у централној Европи. У приземљу притисак постепено расте под утицајем антициклона који се шири од севера континета.

Вријеме: Наставља се топло али и променљиво време са повременом кишом и пљусковима са грмљавином.   

Ујутру претежно суво, на северу облачно, а у осталим пределима сунчаније уз мало облака. Око река пролазна магла. Током преподнева на северу дуж реке Саве пролазна јача облачност која доноси повремену кишу и пљускове са грмљавином који брзо престају. Средином дана пљускови ће се јављати на западу и премештаће се ка истоку. На крајњем северу и југу остаје претежно суво и сунчаније. И даље ће бити услова за јаче пљускови понегде уз обилније падавине, а могућа је и појава града. Ветар слаб, при пљусковима умерен, источни или променљив. Минимална температура ваздуха од 12°C до 18°C, у вишим пределима од 8°C. Највиша дневна температура ваздуха од 24°C до 29°C, на југу до 31°C, у вишим пределима од 19°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 26.05.2018.

Наставља се променљиво време. Ујутру умерено облачно уз могућу пролазну кишу током преподнева. Средином дана суво и топло уз сунчане периоде. Током поподнева пролазна облачност која ће поново донети пролазну кишу и пљускове са грмљавином. Ветар слаб источни. Минимална температура око 15°C, а највиша дневна до 27°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА НАРЕДНА ТРИ ДАНА

У недељу(27.05): Претежно сунчано и још мало топлије време. Током поподнева на југоистоку и југозападу развој облака који ће понегде, углавном у брдско-планинским пределима, донети пролазне пљускове са грмљавином. Минимална температура ваздуха од 10°C до 16°C, на југу до 20°C. Највиша дневна температура ваздуха од 25°C до 30°C, на југу око 32°C, у вишим пределима од 22°C.

У понедељак(28.05): Наставља се сунчано и врло топло време уз дневни развој облака. Краткотрајни пљускови ће се јављати током дана понегде на југоистоку и југозападу, углавном у брдско-планинским пределима. Минимална температура ваздуха од 10°C до 17°C, на југу до 20°C. Највиша дневна температура ваздуха од 27°C до 32°C, у вишим пределима од 23°C.

У уторак(29.05): Претежно сунчано и врло топло време. Средином дана на југу и западу постепено наоблачење које поподне доноси повремену кишу и пљускове са грмљавином. Минимална температура ваздуха од 10°C до 17°C, на југу око 20°C. Највиша дневна температура ваздуха од 27°C до 33°C на југоистоку, у вишим пределима од 23°C.

Дежурни синоптичар: Милица Ђорђевић

Метеоролошки билтени...