Републички хидрометеоролошки завод

Обавјештење!

У недељу на северу и западу променљиво облачно уз повремену кишу понегде, а на југу и истоку сунчано и топло.

Занимљивости

1. мај у Бањалуци

Да ли за 1. мај увек пада киша? Прошле године било је претежно сунчано и пријатно топло. Током три године пре тога (2014-2016.) падала је киша, а 2016. године је било и хладно. Од 2000. године до данас током 9 година за 1.мај у Бањалуци је падала киша. 2012. и 2013. је било сунчано и топло уз температуру изнад 30 степени. Опширније...

Рекордно топао април

Април 2018. године у целом региону је био веома топао и у већини предела ово је био најтоплији април од кад се врше мерења. Само у поједим местима ово је био други натоплији април.Опширније...

Песак из Сахаре

Због велике концентрације песка из Сахаре у атмосфери претходних дана имали смо појаву тзв. жуте кише. Количина песка се набоље видела на аутомобилима после слабе кише. И данас очекујемо појаву жуте кише, а јаче падавине би требало да доведу до "испирања" атмосфере.Опширније...

Сезонска прогноза за зиму 2017/2018. године

Опширније...

Јануар 2018. године

Јануар је био врло топао, у већини предела ово је трећи најтоплији јануар: после 2007. и 2014. године.Опширније...

Погледајте остале занимљивости...

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА ДАНАС16.07.2018.

Вријеме: Топло и суво у првом дијелу дана. Поподне понегдје локални пљускови, а јаче падавине се очекују увече и током ноћи.

Током дана претежно сунчано и топло вријеме уз дневни развој облака. Око средином дана на западу и југоистоку јачи развој облака уз повремене пљускове са грмљавином. Пљускови ће бити чешћи у брдско-планинским пределима. Увече јача облачност са кишом захвата западне предјеле и током ноћи падавине се шире од запада преко сјевера ка југу, а на истоку ће киша почети до наредног јутра. Очекују се јаче и понегдје обилније падавине у већини предјела, осим на крајњем истоку. Вјетар слаб западни или промјенљив. У ноћи уз пљускове повремено јак вјетар. Највиша дневна температура ваздуха од 27°C до 33°C, у вишим предјелима од 23°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА ДАНАС 16.07.2018.

Топло и сунчано вријеме у првом дијелу дана, а затим постепено наоблачење. Поподне промјенљиво облачно, а у ширем региону града понегдје ће се јавити локални пљускови. Увече наоблачење које у ноћи доноси јачу кишу и пљускове. Вјетар слаб западни или промјенљив. Највиша дневна температура око 30°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА СУТРА17.07.2018.

Синоптичка ситуација: Наше подручје се налази на периферији циклона развијеног по свим висинама из сјевероисточне Европе уз преовлађујуће сјеверозападно и сјеверно струјање и прелазак хладног фронта са запада.

Вријеме: Свјежије и облачно вријеме са кишом и пљусковима уз обилније падавине мјестимично.  

Ујутро облачно са кишом и пљусковима праћени грмљавином. Нестабилно и свежије вријеме са честом кишом и пљусковима са грмљавином задржава се и током дана уз понегдје јаче пљускове  и обилније падавине. Падавине слабе тек крајем дана, а у ноћи у већини предјела престаје киша. Вјетар слаб до умјерен, углавном сјеверозападни. Минимална температура ваздуха од 14°C до 20°C. Највиша дневна температура ваздуха од 22°C до 26°C, на југу до 29°C, у вишим пределима од 17°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 17.07.2018.

Претежно облачно и свјежије са кишом, пролазно и пљусковима с грмљавином уз повремено интензивнију кишу. Према крају дана падавине слабе, а у ноћи и престају. Вјетар слаб, сјеверозападни. Минимална температура око 18°C, а највиша дневна око 24°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА НАРЕДНА ТРИ ДАНА

У сриједу(18.07): Ујутру умјерено облачно, а током дана сунчаније и постепено топлије вријеме. На истоку нешто облачније уз краткотрајну кишу током поподнева. Падавине ће бити слабе и повремене. Минимална температура ваздуха од 11°C до 17°C, на југу до 20°C. Највиша дневна температура ваздуха од 25°C до 31°C, у вишим предјелима од 21°C.

У четвртак(19.07): Претежно сунчано и мало топлије вријеме. На истоку промјенљиво облачно, а средином дана и током поподнева понегдје ће се јавити краткотрајна киша. Минимална температура ваздуха од 12°C до 18°C, на југу до 22°C. Највиша дневна температура ваздуха од 26°C до 32°C, у вишим предјелима од 22°C.

У Петак(20.07): Ујутро ведро, а током дана сунчано са мало облака и још топлије вријеме. Минимална температура ваздуха од 14°C до 20°C, на југу до 23°C. Највиша дневна температура ваздуха од 27°C до 32°C, у вишим предјелима од 24°C, на југу до 34°C.

 Дежурни синоптичар: Драшко Рудан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метеоролошки билтени...