Републички хидрометеоролошки завод

Обавјештење!

Вријеме: Промјенљиво облачно уз сунчане интервале и веома топло, послеподне на југоистоку и југу пролазни пљускови. И наредни дужи период од четири дана задржавају се сличне стабилне временске прилике уз сунчано и топло вријеме.

Занимљивости

1. мај у Бањалуци

Да ли за 1. мај увек пада киша? Прошле године било је претежно сунчано и пријатно топло. Током три године пре тога (2014-2016.) падала је киша, а 2016. године је било и хладно. Од 2000. године до данас током 9 година за 1.мај у Бањалуци је падала киша. 2012. и 2013. је било сунчано и топло уз температуру изнад 30 степени. Опширније...

Рекордно топао април

Април 2018. године у целом региону је био веома топао и у већини предела ово је био најтоплији април од кад се врше мерења. Само у поједим местима ово је био други натоплији април.Опширније...

Песак из Сахаре

Због велике концентрације песка из Сахаре у атмосфери претходних дана имали смо појаву тзв. жуте кише. Количина песка се набоље видела на аутомобилима после слабе кише. И данас очекујемо појаву жуте кише, а јаче падавине би требало да доведу до "испирања" атмосфере.Опширније...

Сезонска прогноза за зиму 2017/2018. године

Опширније...

Јануар 2018. године

Јануар је био врло топао, у већини предела ово је трећи најтоплији јануар: после 2007. и 2014. године.Опширније...

Погледајте остале занимљивости...

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА ДАНАС 23.09.2018.

Вријеме: Ујутро промјенљиво и мало свјежије, а током дана и поподне више сунчаног времена уз малу или умјерену облачност. 

Ујутро и пријеподне промјењљиво облачно уз сунчане интервале и свјежије. У другом дијелу дана сунчано и пријатно топло уз малу облачност.  Вјетар слаб и промјенљив. Минимална температура ваздуха од 7°C до 13°C, на југу око 16°C.  Највиша дневна температура ваздуха од 22°C до 27°C, у планинама од 17°C, на југу до 29°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА ДАНАС 23.09.2018.

Ујутро мало до умјерено блачно и мало свјежије, а током дана и поподне претежно сунчано са мало облака и пријатно топло вријеме. Вјетар слаб, углавном сјеверни. Највиша дневна температура око 27°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА СУТРА 24.09.2018.

Синоптичка ситуација:  Очекује се брз пролазак израженог хладног фронта са сјеверозапада и пролазак осе пратеће висинске долине. По висини успоставља се сјеверозападно струјање уз адвекцију знатно хладније ваздуне масе. У приземљу при проласку фронта нагли пораст ваздуног притиска и наредних дана успоставља се јако антициклонско поље.

Вријеме: Наоблачење са кишом и грмљавином уз свјежије вријеме, према крају дана и током ноћи разведравање.

Ујутро претежно ведро са мало облака, а на крајњем сјеверу наоблачење и захлађење уз кишу. Ова облачност са кишом праћена грмљавином уз пад температуре брзо се шири и до средине дана захвата све крајеве, осим крајњег југа Херцеговине гдје се киша очекује касније поподне. У другом дјелу дана падавине слабе и престају најприје на сјеверу и сјеверозападу, а до вечери и у осталим крајевима уз смањење облачности, а у ноћи очекује се и разведравање. Вјетар ујутро слаб и промјенљив, а током дана умјерен и појачан сјеверних смјерова , на југу Херцеговине умјерена и јака бура. Минимална температура ваздуха од 11°C до 17°C, на југу 19°C.  Највиша дневна температура ваздуха од 15°C до 22°C,, на југу до 25°C. Према вечери температура  од 10°C до 15°C, у планинама од 8°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 24.09.2018.

Ујутро постепено наоблачење које доноси кишу уз захлађење. Касније поподне киша слаби и престаје уз смањење облачности па ће биће и сунчаних интервала, а у ноћи разведравање.  Вјетар слаб до умјерен, сјеверни. Минимална температураваздуха око 13°C, а највиша дневна око 17°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА НАРЕДНА ТРИ ДАНА

У Уторак(25.09): Ујутро претежно ведро и хладно уз малу или умјерену облачност у источним крајевима. hladno  Током дана сунчано и свјеже за ово доба године са мало облака. Минимална температура ваздуха од 3°C до 8°C, на југу 11°C, у планинма око -1°C.  Највиша дневна температура ваздуха од 12°C до 17°C, у планинама од 7°C, на југу до 22°C.

У Сриједу(26.09): Ујутро  ведро и хладно. Ттоком дана претежно сунчано уз малу, а поподне и умјерену облачност. Минимална температура ваздуха од 2°C до 6°C, на југу 9°C, у планинма до -3°C.  Највиша дневна температура ваздуха од 13°C до 19°C, у планинама од 10°C, на југу до 25°C.

У Четвртак(27.09): Ујутро ведро и хладно, уз малу или умјерену облачност у западним крајевима. Током дана сунчано и мало топлије уз умјерену облачност у другом дијелу дана. Минимална температура ваздуха од 2°C до 5°C, на југу 9°C, у планинма до -2°C.  Највиша дневна температура ваздуха од 17°C до 22°C, у планинама од 115°C, на југу до 27°C.

 Дежудни синоптичар: Драшко Рудан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метеоролошки билтени...