Републички хидрометеоролошки завод

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА ДАНАС  11.08.2018.

Синоптичка ситуација: По висини плитка долина уз прилив мало свјежијег ваздуха са сјеверозапада, а у приземљу слабоградијентно поље притиска око нормале, уз таласање фронталне зоне сјевером Балкана.

Вријеме: Промјењљивије, мало свјежије посебно на западу уз пролазне пљускове и грмљавинске процесе израженије на сјеверу и истоку.

Ујутру на западу и сјеверозападу облачно уз повремену кишу, пљускове и грмљавину. На сјевероистоку истоку и југу, мало до  умјерено облачно уз сунчане периоде. Током дана мало ниже и пријатније температуре уз сунчане периоде и повремене локалне пљускове који се полако шире од централног појаса ка југу и истоку, гдје ће бити услова за локалне непогоде и обилнију кишу. Послеподне на сјеверу, западу, југозападу и југу дјеломично разведравање. Вјетар слаб и промјењљив, на западу пролазно умјерен сјеверозападни. У зони нестабилности вјетар ће бити пролазно појачан, маховит и промјењљивог смјера. Највиша дневна температура ваздуха од 26°C на западу до 33°C на истоку и југу, а у вишим предјелима на западу од 22°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА ДАНАС  11.08.2018.

Ујутро промјењљиво до претежно облачно. Пријеподне и током дана, највјероватније у два наврата с пљусковима и грмљавином. Послеподне дјеломично разведравање са сунчаним интервалима и свјежије. Вјетар слаб до умјерен сјеверозападни. Највиша дневна температура ваздуха  око 26°C.

последња измјена 11авг2018 у 06:30

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА СУТРА12.08.2018.

Синоптичка ситуација: По висини раст геопотенцијала и јачање гребена уз присуство мало свјежије ваздушне масе. У приземљу слабоградијентно поље мало повишеног притиска.

Вријеме: Промјењљивије, мало свјежије љетно вријеме уз дневну облачност, те ријетке и краткотрајне пљускове, углавном у планинама.

У ноћи промјењљиво облачно понегдје још са мјестимичном краткотрајном кишом на истоку и западу. У осталим предјелима суво. Јутро угодно с малом локално умјереном облачношћу, те пролазном маглом око ријека и по котлинама. Током дана мало нижа и пријатнија температура уз сунчане периоде, те сунчано вријеме, посебно на сјеверу и југу. Послеподне ће постојати услови да уз умјерен дневни развој облачности, углавном у планинама на југозападу и Херцеговини, буде са локалним краткотрајним пљусковима и грмљавином, након чега ће доћи до разведравања и смањења облачности у свим предјелима. Вјетар слаб и промјењљив, углавном на сјеверу источни у планинама до умјерен сјевероисточни. Минимална температура ваздуха од 13°C до 18°C, на југу до 21°C. Највиша дневна температура ваздуха од 27°C на западу до 33°C на истоку и југу, а у вишим предјелима на западу од 23°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 12.08.2018.

Пред јутро облачно и уз могућност које капи кише. Ујутро промјењљиво облачно и угодно. Током дана са сунчаним интервалима, затим сунчано уз умјерен развој облака који послеподне могу дати краткотрајни пљусак извјесније у јужном дијелу регије око Бањалуке. Биће и мало свјежије. Вјетар слаб источни. Минимална температура око 20°C, а највиша дневна око 29°C.

последња измјена 11авг2018 у 09:00

 

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА НАРЕДНА ТРИ ДАНА

У понедељак(13.08): Претежно сунчано и веома топло. Поподне на југозападу и југоистоку развој облака који ће само понегдје у брдско-планинским пределима донети краткотрајне пљускове. Увече по који пљусак могућ и на крајњем сјеверозападу.  Минимална температура ваздуха од 13°C до 18°C, на југу до 23°C. Највиша дневна температура ваздуха од 31°C до 36°C, у вишим пределима од 27°C.

У уторак(14.08): Ујутро сунчано и угодно, осим сјевера где ће бити промјењљивије и с могућношћу за по који пљусак. Током дана ново освјежење са запада уз пљускове у централном појасу а према вечери и грмљавином на истоку и сјевероистоку гдје може бити и јачих процеса.  Минимална температура ваздуха од 16°C до 21°C, на југу до 23°C. Највиша дневна температура ваздуха од 29°C до 34°C, на сјевероистоку и степен два виша, у вишим предјелима на западу од 24°C.

У сриједу(15.08): У ноћи грмљавина уз обилније пљускове на сјеверу.  Ујутро промјењљиво до претежно облачно мјестимично са кишом на сјеверу и централним предјелима. Током дана остаје промјењљиво и свјежије с мјестимичним пљусковима у централном планинском појасу и на југу а према вечери поново на сјеверу.   Минимална температура ваздуха од 15°C до 20°C, на југу до 22°C. Највиша дневна температура ваздуха од 26°C до 31°C,  у вишим предјелима на западу од 22°C.

Дежурни синоптичар: Игор Ковачић

последња измјена 11авг2018 у 10:00 часова