Републички хидрометеоролошки завод

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА ДАНАС  19.03.2018

Синоптичка ситуација:По висини пространа долина са осом од Балтика, преко средње Европе до западног Средоземља. У Приземљу премјештање циклона од Јадрана, преко Балкана даље на сјевероисток.  

Вријеме: Захлађење са падавинама углавном снијега уз формирање снијежног покривача. На југу киша а истоку у нижим предјелима и кише, те кише која леди при тлу.

Ујутро и пријеподне преовладаваће хладно и облачно вријеме  са  слабим снијегом, а у нижим предјелима на истоку с кишом, сусњежицом и снијегом. На југу Херцеговине ће падати умјерена киша. У брдско-планинским крајевима пораст а у нижим  формирање мањег снијежног покривача. Током дана ће бити периода сувог времена, да би према вечери поново било са падавинама. Вјетар углавном слаб, сјеверни и сјевероисточни у Херцеговини југоисточни. Највиша дневна температура ваздуха од -2°C до 2°C, на југу и  југоистоку до 9°C, у вишим предјелима од  -4°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА ДАНАС  19.03.2018

Ујутро и пријеподне облачно и хладније, са повременим слабим снијегом уз формирање мањег снијежног покривача. Током дана период сувог времена, да би увече поново падао снијег. Вјетар слаб, сјеверни.  Највиша дневна температура ваздуха око 2°C.

Дежурни синоптичар: Игор Ковачић

последња измјена 19март2018 у 06:30 часова

 

 

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА СРПСКУ  ЗА СУТРА20.03.2018

Синоптичка ситуација:По висини пролазно пораст геопотенцијала уз југозападно струјање, до краја периода приближавање висинске долине са сјеверозапада а са југа висинског циклона из западног Медитерана. У приземљу поље сниженог притиска, до краја периода приближавање хладног фронта са сјеверозапада, а циклон с југа се премјешта према Јадрану.

Вријеме: Облачно с падавинама слабијег интензитета, снијега у већини предјела а на истоку кише и сусњежице. Биће и периода сувог времена.

Јутро на планинама хладно, у нижим предјелима прохладно, на истоку мало виша температура. С падавинама понегдје на сјеверу, углавном слаб снијег, на југу слаба до умјерена киша. Током пријеподнева и дана на сјеверу претежно суво а с падавинама на југу у централном планинском дијелу гдје се очекује повећање снијежног покривача, те на истоку до горњег и средњег Подриња.  На југу пролазно и суво. Према вечери и у ноћи на сриједу, ново наоблачење ће захватити све предјеле дајући слабе до умјерене снијежне падавине. Вјетар пријеподне западни, на југу југозападни, поподне у скретању на сјеверне смјерове. Јутарња температура ваздуха од -4°C од 2°C, југу  и југоистоку од 6°C, у вишим предјелима од -6°C. Највиша дневна температура ваздуха од -2°C до 2°C, на југу и  југоистоку до 9°C, у вишим предјелима од  -4°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА БАЊАЛУКУ ЗА СУТРА 20.03.2018

У ноћи са слабим повременим снијегом како ће се задржати до поднева. Послеподне и вече претежно суви, могућ по који краткотрајни период са снијегом. Нове падавине се очекују у каснијим вечерњим часовима, с тенденцијом да се појачају у ноћи на сриједу. Вјетар слаб, западни поподне сјеверозападни. Јутарња температура ваздуха око -2°C, а највиша дневна температура ваздуха око 2°C.

ПРОГНОЗА ВРЕМЕНА ЗА НАРЕДНА ТРИ ДАНА

У среду(21.03): Ујутру на југу киша, у осталим пределима снијег. Током пријеподнева падавине јачају и шире се од југа ка сјеверу. Падаће умјерен, мокар снијег уз пораст снежног покривача. У нижим предјелима се очекује око 20 цм, а на планинама и пола метра снијега. Јутарња температура ваздуха од -6°C од -2°C, у вишим предјелима од -10°C, југу око 3°C. Највиша дневна температура ваздуха од -3°C до 2°C, у вишим предјелима од -6°C, југу до 6°C.

У четвртак(22.03): Ујутро облачно и хладно те претежно суво, са снијегом само понегдје у планинама, који је повремено могућ и на југу. Послеподне нове падавине на истоку, а на југу могућа и ледена киша. Послеподне, према вечери и ноћи облачност која доноси снијег се шири на централни планински дио, затим сјевер и запад. С падавинама остаје и у ноћи на петак, када ће се наставити с повећањем снијежног покривача. Јутарња температура ваздуха од -7C од -2°C, у вишим предјелима од -11°C, југу око 1°C. Највиша дневна температура ваздуха од -2°C до 2°C, у вишим предјелима од -6°C, југу до 4°C.

У петак(23.03): Ујутро и током пријеподнева облачно са снијегом, нешто слабијег интензитета, који ће јењавати па ће бити све више сувог времена. Послеподне и увече у већини предјела суво, у ноћи хладно. Јутарња температура ваздуха од -5°C од -1°C, у вишим предјелима од -9°C, југу око 1°C. Највиша дневна температура ваздуха од -1°C до 4°C, у вишим предјелима од -3°C, југу до 6°C.

последња измјена 19март2018 у 09:30 часова