Републички хидрометеоролошки завод

Март мјесец је започео са врло промјењљивим временским приликама, уз честу смјену брзо покретних цикона који су са припадајућим фронталним системима доносили нашим предјелима падавине, често обилне. Већ првог марта смо били под утицајем једног таквог система.

Падавине забиљежене 01марта2016 у 07:00/24часа

Другог марта се по висини  одржавала пространа долина, с тенденцијом јачања пролазног баричког гребена са сјеверозапада. У приземљу се циклон премјештао  ка истоку уз пролазни пораст притиска. Већ поподне се нова висинска долина продубљавала и спуштала из средње Европе у Ђеновски залив. Код нас су накратко престале падавине. Већ у четвртак, трећег марта се у Ђенови формирао нови цикон с припадним фронталним системом, који је западном Балкану дао вјетровито вријеме, умјерене падавине а уз захлађење са сјеверозапада увече је било и снијега у планинама. Локално на западу је било и до 8 цм снијега, а на Чемерном је забиљежено 18 цм. Циклонска циркулација која је била изражена по свим висинама брзо је одмицала на исток уз пораст притиска у приземљу и поновно јачање баричког гребена са сјеверозапада. У исто вријеме са запада Европе, долином Роне се спуштала нова количина свјежег и влажног ваздуха, тако да је изнад Балкана поново јачало јужно висинско струјање.

Шести март је био у знаку приближавања и утицаја предње стране висинске долине уз јако југозападно струјање, а у приземљу таласање фронталне зоне преко западног Балкана.

Прогностички модели су већ неколико дана унапријед прогнозирали обилне падавине у приобалном подручју, на југу и југоистоку Херцеговине, те у Црној Гори,уз врло јак југоисточни и јужни вјетар, олујне јачине. Сумирајући временске прилике тог дана, морамо признати да су врло прецизно дали просторну расподјелу вјетра и обилних падавина, а и у бројчаним износима су били блиски оствареним вриједностима.

Јутарња синоптичка слика:

Фронтални систем је током пријеподнева врло брзо одмицао на исток, а у југозападној струји с мора се приближавала линија нестабилности уз врло изражене грмљавинске процесе.

У наставку текста дајемо приказ временских прилика шестог марта уз количине падавина. Посебно је карактеристично фронтално невријеме, гдје је на линији фронта било изражених грмљавинских непогода уз обилне падавине и маховит олујни вјетар. Око осам часова увече у Билећи је забиљежен  удар  вјетра од 21 m/s (76 km/h). Даље кретање олујних облака је било према горњем подрињу , гдје је успоно струјање уз планине додатно ојачало процесе па су ту забиљежене и највеће количине падавина (Рудо 97 l/m²).

 

Просторна расподјела падавина на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске у 07 часова 07марта 2016, а представља 24 часовну количину.

У Црној Гори је ситуација била још тежа, гдје је у Подгорици пало 134 l/m².

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости