Републички хидрометеоролошки завод

ДОХА_УН_конференција о климатским промјенама_03.децембар_2012.

Износ загађења атмосфере који је одговоран за повећање температуре се у прошлој години  повећао за 3 одсто. Дакле, научници кажу да је сада мало вјероватно да глобално загријавање може бити ограничено на неколико степени, што  је међународни циљ.

Огромна већина повећања емисије је из Кине, највећег светског загађивача угљен-диоксидом. Од 10 највећих загађивача планете, Сједињене Државе и Њемачка су једине земље које смањују своје емисије угљен-диоксида.

Прошле године, на нивоу цијеле земље, емисија  угљен-диоксида у атмосферу је била  скоро 38,2 милијарди тона, путем  сагорјевања фосилних горива као што су угаљ и нафта, објављено је  у недељу у часопису the journal Nature Climate Change. То је око милијарду тона више него претходне године. Сваке секунде се у ваздух емитује 1,1 милион кг. угљен-диоксида.

Будући да емисија  гасова стаклене баште  стално расте, а од тог угљен-диоксид  остаје у ваздуху веома дуго, процјена  није  вјероватна, али "прилично оптимистичана" да ће свијет успјети ограничити  будуће повећање температуре на 2 степена Целзијуса (3,6 степени Целзијуса ), изјавио је водећи аутор студије, Глен Питерс у Центру за међународну климу и истраживање животне средине у Ослу, Норвешка.

Прије три године, скоро 200 Нација поставило је   температуре од 2˚С циљ нонбиндинг споразума. Преговарачи сада на конференцији  у Дохи, Катар, покушавају да пронађу начине да стигну до тог циља.

Једини начин, рекао је Питерс (Peters),  је да се одмах почне са смањењем  светске емисије и "кроз све све што се јавља као проблем."

Ендру Вивер (Andrew Weaver, a climate scientist at the University of Victoria in Canada),  научник-климатолог  на Универзитету Викторија у Канади, који није био дио студије, каже: "Ми губимо способност контроле управљања проблемом  глобалног  загријавања."

Године 1997, већина земаља свијета се договорила, кроз међународни уговор познат као Кјото протокол,  да развијене земље свијета смање емисију гасова стаклене баште за око 5 одсто у односу на 1990. годину. Али земље које су још увијек у развоју, укључујући Кину и Индију, нису ограничени колико угљен-диоксида избацују. Сједињене Државе никада нису ратификовале споразум.

Најновије анализе загађености, према подацима  Глобалног  Карбонског  Пројекта (Global Carbon Project), заједнички подухват са Одсјеком за  енергетику и Норвешким истраживачким  Саветом (the Energy Department and the Norwegian Research Council), показују да ниво угљен-диоксида широм свијета  је 54 одсто већи него 1990. године.

 

 

 Подаци за 2011. годину,  највећих загађивача:

1. Кина, пораст  10% , на 10 милијарди тона.

2. Сједињене Америчке Државе, смањење  2%, на 5,9 милијарди тона.

3. Индија, пораст 7%, на 2,5 милијарди тона.

4. Русија, пораст  3%, на 1,8 милијарди тона.

5. Јапан, пораст  0,4%, на 1,3 милијарде тона.

6. Немачка, смањење  4% , на 0,8 милијарди тона.

7. Иран, пораст  2% , на 0,7 милијарде тона.

8. Јужна Кореја, пораст 4% на 0,6 милијарди тона.

9. Канада, пораст 2%  на 0,6 милијарде тона.

10. Јужна Африка, пораст 2% на 0,6 милијарде тона.

Текст преузет са:

 http://news.yahoo.com/carbon-pollution-2-million-pounds-second-180229689.html

By SETH BORENSTEIN | Associated Press

Погледајте и текст везан за изјаве Генералног секретара Свјетске МетеоролошкеОрганизације гдин.-а  Michel Jarraud

http://news.yahoo.com/un-says-greenhouse-gases-record-high-2011-104946713.html

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости