Републички хидрометеоролошки завод

На интернету су сада доступни многи сајтови који дају информације о времену упаковане у врло лијепе сличице са облацима и свим подацима. Понеки чак претерују у количини информација, које можда обичном кориснику услуга нису потребне. Као да се сад сви такмиче што љепше и детаљније описати будуће  вријеме, па чак експлицитно за мјесец дана унапријед. Морамо признати врло смјело. Већина нас је почела те прогнозе прихватати као „тачнозе“ и користимо их необрађене и упуштамо се и у даље ширење истих као чињеница.

Једино стручне институције које се баве том дјелатношћу,  упорно напомињу да се ипак ради о прогнозама, које што се односе на каснији период су све мање поуздане.

Један од највећих и најквалитетнијих центара за средњорочну прогноу јесте Европски центар у Редингу у Великој Британији, тако да је веома значајно што је Србија постала њен пуноправни члан, јер ће на тај начин добијати најбоље улазне податке потребне за нумеричку прогнозу времена, учествовати у креирању и развоју прогноза нумеричким моделима. То су све разлози због којих је корисно пратити њихов рад који је доступан на интернет адреси: http://www.hidmet.gov.rs/index.php

Упознајмо се детаљније са радом европског центра. Преносимо

ECMWF је међувладина организација коју чине 34 државе (20 држава чланица и 14 придружених чланица). ECMWF је основан 1975. године, пошто је препозната потреба за обједињавањем научних и техничких ресурса европских метеоролошких служби и институција за израду средњорочних прогноза времена. Термин средњорочно односи се на временске периоде од 3 до 10 дана унапред; међутим, све је чешћа израда и продужених прогноза на месечном и сезонском нивоу.

 

 1. ECMWF данас производи глобалне нумеричке прогнозе времена од тренутних услова до годину дана унапред, са варирајућим степеном детаља; Центар такође производи прогнозе атмосферског састава које обухватају гасове са ефектом стаклене баште, загађиваче ваздуха, аеросоле, дим и вулкански пепео. Коришћењем својих комбинованих океанско-атмосферских модела, ECMWF производи и водеће светске прогнозе океанских таласа. У оквиру својих капацитета за прецизно анализирање стања атмосфере и океана, ECMWF такође представља и предводника у праћењу климе користећи поновне анализе претходних осматрања употребом најсавременијих техника моделирања и асимилације. ECMWF, као резултат свега тога, поседује највећу метеоролошку базу података у свету.

 

 1. ECMWF у исто време представља истраживачки институт и оперативну службу која ради непрестано, производећи и достављајући нумеричке прогнозе времена и остале податке широком кругу корисника. Ти подаци су у потпуности доступни националним метеоролошким службама држава чланица ECMWF-а за коришћење у обављању њихових званичних дужности. Центар такође поседује и каталог поменутих прогностичарских података који се продају разним предузећима и другим комерцијалним корисницима широм света. Суперкомпјутер ECMWF-а (и повезана архива података) један је од највећих тог типа у Европи, а државама чланицама доступно је 25% његових ресурса за слободну употребу (што је још једна велика корист коју постојање Центра доноси европским земљама).

 

 1. Државе чланице чине: Аустрија, Белгија, Данска, Финска, Француска, Грчка, Холандија, Исланд, Ирска, Италија, Луксембург, Немачка, Норвешка, Португалија, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Турска и Уједињено Краљевство.

 

Придружене државе чине: Бивша Југословенска Република Македонија, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Естонија, Хрватска, Израел, Летонија, Литванија, Мађарска, Мароко, Румунија и Словачка. Србија ће имати статус придружене чланице све до ступања на снагу споразума о приступању.

Погледајмо актуелне продукте дугорочне прогнозе за наредне мјесеце, које је публиковао РХМЗ Србије.

Напомена:(ово треба схватити као изгледе времена у смислу одступања од средњих вриједности)

Погледајмо прво одступање максималне температуре:


 

Из ових слика је видљиво да ће средња дневна температура ваздуха за цијели овај период бити изнад просјека или у оквиру просјечних вриједности, али то не значи да неће бити продора хладног ваздуха, ниских температура и снијега.
У сваком случају пратићемо мјесечне прогнозе и провјеравати оствареност ових дугорочних. Поред тога сваког мјесеца ће излазити нове шестомјесечне прогнозе па ћемо указивати ако има промјена у односу на ове приказане.
 


 

Тагови

 • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
 • цилкон (1)
 • падавине (1)
 • јануар (1)
 • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
 • вулкани (1)
 • метеоролошко бдијење (1)
 • клима (1)
 • Остале занимљивости