Републички хидрометеоролошки завод

Директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Владан Коцић и генерални директор Европског центра за средњорочне прогнозе времена (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts – ECMWF), професор Алан Торп, потписали су 27. септембра 2013. године у Београду „Споразум између Владе Републике Србије и Европског центра за средњорочне прогнозе времена о приступању Републике Србије Конвенцији ECMWF-а“. Споразум ће ступити на снагу након ратификације у Скупштини Србије, чиме ће се Србија званично придружити осталим државама чланицама које управљају Центром и одлучују о његовим стратешким циљевима. 

Преносимо текст:

„Познато је да привредне и друштвене делатности у великој мери зависе од способности прогнозирања времена, а сарадњом са Центром, РХМЗ ће допринети јачању отпорности и капацитета Србије.

Коментаришући приступање Центру и користи које ће оно донети привреди и грађанима Србије, Владан Коцић рекао је: „Част ми је да потпишем споразум о приступању ECMWF-у, водећем светском центру у области средњорочног прогнозирања времена. Желео бих да изразим захвалност Савету Центра због доношења једногласне одлуке о приступању Републике Србије ECMWF Конвенцији, као и да се захвалим Влади Републике Србије која нам је пружила неопходну подршку и препознала значај који приступање Центру има за даљи развој и унапређење Завода.

Улога Завода у смањењу ризика од природних катастрофа постаје све значајнија, нарочито ако се узму у обзир историјски подаци који показују да су учесталост и интензитет метеоролошких и хидролошких непогода у Србији у порасту. Проценат непогода хидрометеоролошког порекла у односу на укупан број катастрофа у Србији сличан је оном на регионалном и светском нивоу (око 90%). РХМЗ ће користити продукте Центра првенствено при изради раних најава екстремних временских непогода, као што су олује, јаке падавине и топлотни таласи. Продукти Центра омогућиће нам да се адекватно припремо и пружимо одговор на такве непогоде, те ће тиме играти кључну улогу у спашавању живота и умањивању економских губитака.“

Професор Торп рекао је: „Изузетно сам задовољан што ће Република Србија убрзо након данашњег потписивања постати једна од држава чланица Центра и пуноправна чланица његовог Савета. Србија ће на слободну употребу добити и део времена и архивских ресурса суперкомпјутера Центра, а јавне службе у Србији имаће приступ свим нашим алатима и продуктима. Нарочито се радујем сарадњи са нашим колегама из Србије која ће донети корист како РХМЗ-у, тако и ECMWF-у.“

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости