Републички хидрометеоролошки завод

Суша и даље погађа наш регион. Данас 20.августа 2013 очекујемо утицај хладног фронта са сјеверозапада који ће поред освјежења донијети и повременe падавине, често у виду пљускова и грмљавинских процеса, који ће бити интензивнији на истоку, али неће изостати ни на западу.

Надати се да ће бар понегдје дати мало већу количину воденог талога, и ублажити дефицит влаге у земљи.

Међутим на далеком истоку траје сезона тајфуна уз веома јаке кише и поплаве. Обилне падавине су забиљежене на Индијском подконтиненту, у близини Хонг Конга, у области сјеверног дијела Филипина, те на далеком истоку Русије  у пограничним дијеловима с Кином.

Као што смо напоменули у уводу десиле су се поплаве на сјеверу Филипинског архипелага, након ноћи тешких монсунских кишa, које су биле појачане тропском олујом Трами. Олуја је  била активна  над Сјеверним морем кад је преплављено главно  острво Лузон у сјеверном дијелу Филипинског Архипелага, са до 30 мм кише по сату. Иначе Филипински архипелаг погоди око 20 тропских циклона годишње.

Овакве слике су врло честе, када се извјештава о поплавама у том региону. Дијелом разлог томе је и сиромаштво тог региона, гдје нема довољно средстава да се уреди инфраструктура, па је одвод интензивних падавина практично онемогућен, већ се улицама стварају бујични пототоци и ријке.

МОСКВА (Бета-АП) - најгоре поплаве у 120 година у руском далеком истоку су приморале око 20.000 људи да напусти своје домове.

 У току су евакуације у три региона дуж кинеске границе на далеком истоку, 5.000 км  источно од Москве.
Поплаве, покренуте јаким кишама, већ су погодиле 140 градова и села широм тих области уз кинеску границу.Регион слива ријеке Амур је најгоре погођен, а врх поплавног таласа је  прошао свој максимум. Како се зона киша креће источно, очекује се погоршање ситуације  у сусједној Кабаровск области  и Јеврејским аутономним регионима.

Ријеке Амур, која је достигла рекордно висок ниво, и даље расте и прети да преплави Комсомолск на Амуру, те главни град Хабаровск у том региону. Тим поплавама су били угрожени и мрки  медвједи у туристичком кампу у близини града Благовесхцхенск . Спашени су интервенцијом из ваздуха.Више од 30.000 људи учествовало у операцијама спашавања.

На другом крају свијета, у Америци (Ајдахо) велики пожар.

Дим од пожара изнад аутопута бр 75, који је близу Беавер узвисине (Beaver Creek) близу Хаилеја у Ајдаху (Hailey, Idaho.

Салмон, Ајдахо (Ројтерс)( SALMON, Idaho (Reuters))  - Ватрогасци су се и из ваздуха и са земље борили против  шумског пожара у Ајдаху који је приморао евакуацију око 2.250 домова,  а претио је скијалишту(Sun Valley). Пожар који бјесни на овом подручју од 7 августа, када је муња запалила дрво, појео је  101.000 хектара шуме и уништио једну кућу и седам других објеката.
Више од 1.000 ватрогасаца било је ангажовано у гашењу пожара који је још више био подстакнут сувим, топлим временом, те јаким вјетровима.

Враћамо се поново на далеки исток, и евидентирамо ерупције вулкана у Јапану. Након избацивања великих количина пепела, дошло је до расејавања и слијегања те вулканске прашине на широко подручје око зоне ерупције.

Операција чишћења је почела у Јапану након ерупције вулкана, који је покрио цијели град пепелом.Снимак показује Планину Сакурајима која са свог врха шаље тамну перјаница 5.000 м у ваздух. То је 500. ерупција ове године.Становници оближњег града Кагосима користе маске и сунцобране да се заштите од пепела који пада са неба на улице. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости