Републички хидрометеоролошки завод

У нашем региону  траје дуго суво и врло топло љето с малим прекидима и освјежењима. У Српској је данашње јутро 17. августа, као и претходно освануло свјеже, дан ће донијети поново врло топло вријеме што ће се задржати и другог дана викенда.

А у свијету:

Поплаве у сјевероисточној Кини

Упркос поплавама, живот изгледа и мора да крене даље.  Слика приказује дио Шењанга, главног града провинције Лиаонинг на  сјевероистоку Кине. Неки дијелови Схенианга  су поплављене због пљуска изазваних грмљавином у петак, 16. август. (Синхуа / Зума Пресс)

Јак тајфун (тропски циклон) је задесио сјевер Филипина

Врло јак тајфун аа максималним брзинама ветра од  140 mph (Миља на час) 225 km/h, Супер циклон Утор својим дјеловањем изазавао је појаву многих клизишта на Филипинима, 11. августа 2013, око 18:00 олуја је прешла на острво Лузон, а затим ушла у Јужно Кинеско море, крећући се према Хонг Конгу. Ова  инфрацрвена слика са сателита Суоми НПП (Suomi NPP) приказује олују 11. августа у 4:30.h

Тропска олуја Ерин се формира у Атлантику

Јул 15, 2013

Дана 15. августа 2013, Натионал Центар за олује (National Hurricane Center) објавио је формирање  пете  олује која се формирала откако је ове 2013 почела сезона јављања и назвала је - Ерин. У 19:00 часова 15. августа, олуја Ерин налазила се 150 миља југозападно од Капе Верде (Cape Verde Islands )острва и креће на запад. Ову сателитску слику  је направио  Метеосат 9 сателит у 16:30 З 15. августа 2013. Осим што обезбеђује геостационарну покривеност источног Атлантика, Метеосат 9 податке НОАА (NOAA )такође користи за симулацију могућности наредне генерације GOES-R сателита.

Пожар у Јути

Пожар прети стотинама  домова , након уништавања више од десетак других, ван туристичког центра у Парк Ситију. Пожари изазвани муњама и атмосферским пражњењима „појели“ су сву траву и спалили земљу до ивица малих насеља.
Слика приказује  поцрнели пејзаж који окружује  једну од уништених кућа од шумског пожара снимљен из ваздуха (14. августа 2013), у близини Роцкпорт Јута. (AP PHOTO/Ravell Call, Deseret News) 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости