Републички хидрометеоролошки завод

29.новембар 2012.- Дубоки Ђеновски циклон и његов утицај на временске прилике

Спуштање хладног ваздуха у западно Средоземље условило је стварање дубоког циклона у ђеновском заливу, што је уобичајена ситуација за ово доба године. На предњој страни ове циркулације успостављено је јако југозападно струјање које је донијело нашим крајевима изнад просјечно топло вријеме, које се одржава већ неколико дана, посебно у Крајини и на сјеверу Српске.Загријавање атмосфере у овим крајевима је појачано због фенског ефекта јаког јужног вјетра . Ваздух који  струји преко планина, преласком њених врхова се спушта према низији на сјеверу и додатно се загријава тако да у тим предјелима температура додатно порасте за пар степени.  Већ 25. новембра је у Бањој Луци  забиљежено 18,8˚С,да би  26. иста температура била у већем дијелу Крајине, а 27. новембра у многим мјестима Српске и Федерације, а највиша је поново била у Бањој Луци и износила је 19,7˚С. Најтоплији дан у низу изнадпросјечно топлих је 28. новембар кад су забиљежене следеће температуре:

 

 

 На Бањ Брду јужно од Бања Луке забиљежено је цвјетање пољског цвијећа (тратинчица, маслачак).

 

Већ тада је уз приближавање фронта Јадрану, било обилнијих падавина у Херцеговини, када је на југу Италије било невремна (торнадо), обилних падавина, а на Јадрану олујног југа.

 

У периоду који слиједи наставља се утицај поменуте циклонске циркулације, тако да ће Херцеговини донијети још обилних падавина, те врло јаког југа, на моменте и олујног. За дане викенда, захлађење и снијег. Данашње јутро у Бањој Луци, након синоћне грмљавине и пљуска, окупано сунцем уз кристално чисту атмосферу: