Републички хидрометеоролошки завод

У нашим медијима је било пуно различитих, често доста „бомбастичних“ наслова о томе какво нас љето очекује. Често је на првом мјесту навођено да нас очекује екстремно вруће вријеме,  непознатих извора, а званични ставови институција или су изостављани или су додавани у наставку текстова, тако да нису битно мијењали првобитне екстремне наводе.

Међутим без обзира на то, мислимо да је јавност већ довољно  свјесна неозбиљности таквих написа и да све пажљивије прати званичне изворе информација о времену,  те стиче знање  о ограничавајућим могућностима дугорчних прогноза.

Свједоци смо да је у протеклом периоду температура била испод просјека за ово доба године. Такав тренд се задржава и ових дана. Јаче затопљење нас очекује према средини мјесеца уз стабилизацију временских прилика. Међутим опет на почетку посљедње декаде мјесеца продор свјежијег ваздуха са запада ће прекинути период виших температура, али накратко. До краја мјесеца ће поново бити раста температуре.

Циљ овог чланка није дугорочна прогноза већ изјава за медије генералног секретара Свјетске метеоролошке организације: (WMO Secretary-General Michel Jarraud on WMO's report on 2001-2010: A Decade of Climate Extremes.) о периоду 2001-2010, која је означена као декада климатских екстрема.

О овоме су многи медији извјестили, између осталих и BBC:

Извјештај Свјетске метеоролошке организације говоре да су климатски екстреми "без преседана" током претходне деценије 2001-2010. Њихов нови извештај говоре о све више екстремних ситуација него у претходним деценијама. Због тога је
дошло до повећања смртности од топлотних таласа у претходној деценији.
Ово је нарочито изражено у екстремним љетима:  у Европи у 2003, а у Руској Федерацији током 2010. Али, без обзира што је претходна деценија била и  друга  највлажнија од 1901 године (2010 година је била највлажнија) мање људи је умрло од поплава него у претходној деценији.

Декадске  комбиноване глобалне  температуре ваздуха изнад копна и површине мора (° С) добијена  као просјечна вриједност   три независна скупа података коју воде:  ХадЦРУ, НОАА-НЦДЦанд НАСА-ГИСС.Тхе Хоризонтална плава линија указује на дугорочну просјечну вриједност (14°С).

Утицај екстремних догађаја током 2001-2010 у поређењу са 1991-2000. Укупан број губитка живота
 
Напомена  уредника: климатски подаци и информације које се користе у овом извјештају је обезбјеђен путем бројних међународних субјеката, регионалних и државних институција. Већина података о утицајима услед екстремних догађаја обезбедио је Центар за истраживање о епидемиологији катастрофа. Детаљи о изворима података, сарадника и референце су укључени у комплетан извештај

full report  

 http://library.wmo.int/opac/index.php?lvl=notice_display&id=15110

"СМО извјештај показује да је глобално загријавање  значајано  од 1971 до 2010, те  даје стопа раста између 1991-2000 и 2001-2010 била  без преседана. Пораст концентрације топлоте-изазвано заробљеним  гасовима стаклене баште,  мења нашу климу, са далекосежнимимпликацијама  на животну средину  и  океане, који  апсорбују и угљен-диоксид  и топлоту. "Глобално загријавање није престало, те  не можемо говорити о достизању његовог „плафона“."

 

О овоме можете прочитати више у оригиналном документу: The Global Climate 2001-2010, A Decade of Climate Extremes

У следећим занимљивостима, према расположивости времена и поводима везаним за ову тему, обрађиваћемо детаље комплетног документа. Своје коментаре слободно нам шаљите на веб портал. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости