Републички хидрометеоролошки завод

Пролећна температурнa аномалијa  на северној хемисфери укључујући већи дио Европе, Сједињених Америчких Држава, сјеверо-западну  Русију и дијелове Јапана указује на много хладније прољеће од просјека (1. марта до 1. јуна). Пролеће се  завршило   са јаком кишом у неким европским земљама, и историјским поплавама почетком јуна.  Насупрот томе, Арктички регион је био  знатно топлији него што је уобичајено.

Овај климатски образац је започео већ у фебруару, уз хладан арктички ваздух који се кретао  далеко на југ  Европе и САД-а, а циклонска циркулација је увлачила  влажнији ваздух. Такви услови су владали  над источним дијелом САД-а, у  западној и јужној Европи.  Аномалија притиска је показала да је већи притисак него обично био изнад Арктика и нижи притисак него обично преко средњих географских ширина.  Ово је типичан образац негативне фазе такозване арктичке осцилације (АО). Арктичка осцилација је имала неколико фаза изузетно негативне вредности у првој половини прољећа.

У другој половини прољећа, Арктичка  осцилација је прешла у позитивну,  и затим  неутралну фазу. Међутим, за вријеме хладног периода крајем маја, слична синоптичка ситуација са пољем високог ваздушног притиска преко Гренланда и система ниског притиска на југу, је условила  притицање Арктичке ваздушне масе  у западну и централну Европу.

Према прелиминарним  подацима, метеоролошке службе Велике Британије ово је било  5. најхладније прољеће од кад се врше систематска мјерења, које датира још од 1910 а најхладније  од 1962. Француска метеоролошка служба је такође извјестила о  испод просјечној температури од 10. маја. За Њемачку је то најхладније прољеће од 1987, са просјечном температуром од  6,7˚С, што је  1 степен испод просјека 1961-1990. Поред тога за Њемачку је то други највлажнији мај од почетка мјерења која су почела  1881, са 178 одсто од просечних мајских падавина.

Швајцарска је такође забиљежила ниже просјечне температуре са великим дефицитом сунчаних дана  у односу на дугорочни просјек. У Аустрији, прољеће је било  једно од седам највлажнијих од почетка мјерења.  Мај је био један од три највлажнија у последњих 156 година (заједно са 1962 и 1965), са два пута више падавина у односу на дугорочни просјек. У Аустрији је пало  више кише од 30. маја до  другог јуна,  него што је нормално за један и по, или два мјесеца. Чешка Република је прогласила стање катастрофе  у западном дијелу земље, 3-4 јуна због поплава, а слично се десило и у јужним дијеловима Немачке, те Аустрије.

Према финском метеоролошком институту, мај је необично, у многим мјестима чак изузетно, био топао.  Последњег дана у мјесецу мају  било је  посебно топло у сјеверној Финској, где је су рекорди за мај мјесец у неколико мјеста превазиђени. Топлих дана с температуром преко  25° С  их је овок маја било девет, исто као у 2010. Статистички просјек за вреле дане у мају је три.

Нестабилно вријеме, с температуром испод просјека за ово доба године се наставило и почетком јуна.  Обилне падавине у централном дијелу европе дале су незапамћене поплаве југу Њемачке дијелу Аустрије и Чешке, а поплавни талас пријети поплавама у Мађарској, Хрватској и Србији.

 

Необично хладна седмица 19-25 Maј

За седмицу од 19 до25 маја, НОАА климатски  прогностички  центар је забиљежио да су температуре биле ниже од просјечних и за више од 5°С. Хладни арктички ваздух је био присутан  у  западној и централној Европи, па чак и дјеловима Сјеверне Африке. Минималне температуре у централној Европи биле су  око нуле,  а понегдје и испод нуле.  Снијег је пао чак на висинама мањим од 800м,  у централној Европи и Алпима. Хладни ваздух који се  проширио на сјеверозападни дио  Африке (Мароко и Алжир) условио је снијежне падавине, а снијежни покривач је достигао 10 цм, 22. маја, на надморској висини изнад 1800 метара у Атлас планинама  у Мароку, што је необично у овом периоду године.

Пренешено и уређено из вијести Свјетске метеоролошке организације од 04 јуна 2013. године.

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости