Републички хидрометеоролошки завод

У склопу регионалне сарадње хидрометеоролошких служби и уз подршку СМО (свјетске метеоролошке организације) већ неколико година се праве сезонске прогнозе. То се остварује уз вођство и координацију климатског центра Милутин Миланковић у Београду, кроз такозвани климатски форум земаља југиосточне европе (SEECOF-South East Europe Climat Outlook Forum).

http://www.seevccc.rs/

У склопу тог форума направљени су изгледи времена за наступајуће љето. И наш РХМЗ РС учествује у раду форума уз ангажовање климатолога Наде Рудан. Доносимо приказ прогнозе, како би шира јавност била упозната с настојањима службе за унапређење квалитета рада и доприноса бољој информисаности о дометима прогноза.

У цијелом региону постоји вјероватноћа да ће љето донијети изнад просјечне температуре. Мања вјероватноћа је за прекорачење просјечне температуре у континенталном дијелу Турске, као и у западном дијелу Кавкаског региона (зона 3 на слици 1). Међутим, постоји нешто већа вјероватноћа да ће у  Панонској низији, већем дијелу Балканског полуострва (осим равнице источног Балкана, источне и јужне Грчке) (зона 2 на слици 1) се остварити температуре више од просјека.  Највећа вјероватноћа за ове натпросјечне услове је у области Егејског мора, тј у Грчкој и приобалном дијелу Турске, те приобалном дијелу Црног Мора (зона 1 на слици 1).

Слика 1. Графички приказ летњих температура за 2013. годину.

 

За наше подручје је, значи, прогнозирано да ће љето бити у границама просјека  с вјероватноћом од 40%, са сличном вјероватноћом од 40% да ће бити изнад просјечно топло, а с вјероватноћом од  20% да ће бити с нижом температуром, тј. свјежије од просјека. Ова процјена се односи на  климатску нормалу 1981-2010.

С много већом неизвјесношћу можемо говорити о падавинама у односу на температуре. На Балканском полуострву, Панонској низији, централном и источном Медитерану са залеђем, северозападној обали Турске и у источном дијелу Кавкаског региона љетње  укупне  падавине   ће бити скоро или испод просјека (зона 1 на слици 2). У остатку  региона (зона 2 на слици 2) неизвесност количине падавина за љето 2013. је велика:  вјероватноће за испод просјечне,  просјечне и натпросјечне падавине су приближно једнаке. Мора се нагласити да би можда било могуће да неки дијелови, а посебно планинска, имају близу или изнад нормале укупне вриједности падавина за љето, због чешће појачане конвекције тј, развоја облака који дају нестабилности а самим тим постоји могућност за падавине јачег интензитета.

Слика 1. Графички приказ летњих падавина за 2013. годину. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости