Републички хидрометеоролошки завод

Као и сваке године, крајем априла најчешће питање упућено метеоролозима је било какво ће вријеме бити за први мај, уз спомињање сјећања да скоро сваки доноси кишу или поподневне пљускове.

Овај пут се то није десило. Као и крај априла, почетак маја је донио сунчано и изнадпросјечно топло вријеме. Најтоплији од прва три дана маја мјесеца је управо био први мај. Највиша забиљежена температура је била у Вишеграду 34,6°C, гдје је и 2. маја била највиша: 33,4°C.

Међутим већ другог маја је било са израженим локалним нестабилностима, пљусковима, грмљавином и локалним непогодама праћених градом. Најинтензивнији развој олујних облака је био прво у регији Тузле а нешто касније око Модриче. Ћелије грмљавинских облака су се јавиле јужно од Тузле а временом хранећи се  влагом  јачале и кретале се према сјеверу, тачније према ријеци Босни и Сави. Најјачи одрази на радару од 60 dBZ су управо били у регији Модриче око 17 30 часова.

Какве временске прилике доносе наредни дани?

Развој синоптичке ситуације указује на формирање висинског циклона у западном медитерану који ће свој центар премјештати прво на копно централне Италије а затим ће се кретати према Грчкој и Егејском мору. За то вријеме ће поље повишеног притиска бити изнад средње Европе.  Наши крајеви ће се налазити на сјеверној страни циклонске циркулације, што ће условљавати стално притицање влажног и нестабилног ваздуха. Посљедица тога ће бити честе нестабилности, пљускови и грмљавински процеси. Током наредна три до четири дана постојаће услови и за локалне непогоде проузроковане олујним облацима вертикалног развоја. Овакве врсте временских процеса и простор појављивања је веома тешко, скоро немогуће прецизно прогнозирати неколико дана унапријед, управо због тога што се њихова појава везује за нестабилност атмосфере.

Температура ће у  наредном периоду  мало опасти и биће примјеренија годишњем добу у којем се налазимо, углавном између 18 и 26 степени целзијуса. Захлађење и пад температуре је очекивати око петка, када ће  циклонска циркулација ослабити и премјестити се на исток, када ће се на западу Европе отворити нова висинска долина са притицањем хладнијег ваздуха са сјевера уз фронт с чијим утицајем ће и у нашим крајевима температура опасти за додатних 5 степени у просјеку.  

Дакле ових дана ћемо врло често на небу видјети овакве облаке: 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости