Републички хидрометеоролошки завод

У прилогу актуелности Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, доносимо дио презентације ЕУМЕТСАТ-а са информационог дана одржаног  4. априла 2013. године, сматрајући да су статус програма и планови за будућност, занимљиви и за шири аудиторијум.

ЕУМЕТСАТ као дио Европске Метеоролошке Инфраструктуре (ЕМИ), је веома активан у међународној кооперацији и сервисима. Стратегијски је оредјељен да прикупља податке осматрања Земље везаних за метеорологију, поштујући препоруке Свјетске метеоролошке организације. Даљи циљ је да допринесе оперативном праћењу климе и дететекције глобалних климатских промјена. Кроз горе поменуе активности учествује у мониторингу околине.

Кроз своје апликације обезбјеђује ефикасно достављање података, слика и продуката земљама чланицама, придруженим чланицама и многим другим корисницима 24 часа дневно/365 дана у години.

Погледајмо историјат лансирања сателита друге генерације: МСГ-1 (Метеосат 8) 28 августа 2002, МСГ-2 (метеосат 9)21 децембра 2005, МСГ-3 (метеосат 10) 5 јула 2012 године.

ЕУМЕТСАТ поларни систем: МЕТОП – А, лансиран 19 октобра 2006, те МЕТОП – Б лансиран 17 септембра 2012. године.

У будућности је планирано лансирање МСГ – 4, (метесат 11) у 2015 и МЕТОП – Ц, 2018. Мрежа апликација ЕУМЕТСАТ-а је приказана на следећој слици:

 

Архивирање података датира од 1981, више од 530 Терабајта је сачувано података, а годишње се преузима 1,3 петабајта, и доступни су преко приказане мреже, а директни приступ се остварује преко навигатора. Битно је напоменути да упореба осмотрених података сателитима у многоме побољшава нумеричку прогнозу времена.

Будући програми који се припремају у ЕУМЕТСАТУ су:

MTG: МЕТЕОСАТ ТРЕЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ садржаваће 4 сателита за сателитске слике (МТГ -1), и 2 за сондажу (вертикално скенирање метеоролошких параметара у много слојева – притисак, температура, правац и брзина вјетра, садржај воде..) атмосфере МТГ –С.

МТГ – 1 ће имати могућност скенирања диска Земље сваких 10 минута у 16 спектралних бандова, а брзо скенирање времена у Европи ће се вршити сваке 2,5 минуте. МТГ – С ће бити хиперспектрално инфрацрвено  сондирање (ИРС): а омогући ће 3Д мапирање водене паре, температуре и О3 сваких 1 час. Тим мјерењима ће се придружити и мониторинг квалитета ваздуха и хемије атмосфере (у синергији са ГМЕС Сентиел-4 ултравиолетни уређај за сондирање (GMES Sentinel-4 Ultraviolet sounder).

EPS-SG

HPOA (Jason-3/-CS, Sentinel-3)

Дакле поред примарне мисије , сателитска метеорологија ће имати  за циљ прибављање улазних података за нумеричку прогнозу времена, краткорочну прогнозу у високим географским ширимнама, поморску метеорологију и океанографију, оперативну хидрологију, квалитет ваздуха, како његов мониторинг тако и прогнозу, те мониторинг климе.

 

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости