Републички хидрометеоролошки завод

Узимајући у обзир и прогнозе до краја мјесеца може се већ рећи да ће овај децембар бити веома сув, понегдје и рекордно сув, уз температуру понегдје око  а понегдје и знатно изнад нормале. Често су наши крајеви у протеклих 18 дана били прекривени ниским облацима и маглом што је наравно посљедица пространог антициклона и блокирајућег термобаричког гребена по висини.

Синоптичка слика времена поред тога личи на ону која се десила у децембру 2013-е године. Тада је у Бањалуци пало само 0,4 l/m².

Слика која слиједи показује прогнозирану синоптичку ситуацију за 25.дец.2015. У већем дијелу Европе и даље остаје релативно топло за ово доба године, падавина само мало, а снијега једино у Алпима, Хладно само на крајњем сјеверу.

 

 

Погледајмо статистичке податке који описују ову ситуацију. У свим предјелима мањак (дефицит) падавина је изражен. На југу је незапамћена ситуација да у 20 дана не падне ни кап кише, када уобичајено ти предјели имају обилне падавине: Просјеци су око и изнад 200 l/m² . 

Ништа боља ситуација није ни у осталим предјелима. У Бањалуци је од првог децембра пало само 4.1 l/m², а просјек је 92.2 l/m². До краја мјесеца се не очекују значајне падавине, а у већини предјела ће остати суво и стабилно вријеме, па ће ово бити један од рекордно сувих децембара.

У Бањалуци је и децембар 2013-е био веома сличан. Те године је измјерена најнижа мјесечна количина падавина од 0.4 l/m². 

У последње 22 године чак половина децембара је имало количину падавина изнад просјека, а од 1961 године је било укупно 6 екстремно сувих:

Падавински режим Требиња показује још изразитију аномалију. Просјечно том крају децембар донесе 243 l/m². 

Од 1961 у Билећи је било само 8 година с падавинама испод 100 l/m². а просјек је 215 l/m².

У протеклих 20 година чак 12 има децембарску количини падавина изнад просјека од 215.3

 

а 4 преко 300, те једна преко 400 l/m².

           

Изразито сушних је било само три, а 2013 је најсушнија од 1961 , када је пало само 31.1 l/m² кише.

 Будући да се ради о врло пространом антициклонском пољу које се простирало већим дијелом Европе, сув и изнадпросјечно топао децембар је забиљежен и у другим земљама Европе.

Погледајмо карту аномалије температуре за Британију у периоду 1-15 децембар 2015, те слику падавина за период 6-12 децембар која показује да се ради о врло сушном периоду у већем дијелу Европе

А према дугорочним прогнозама снијега нема до иза Нове године, а и тад ситуација није превише обећавајућа. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости