Републички хидрометеоролошки завод

Стратешки план поставља приоритете за „глобалну агенду“ након 2015. То укључује:

 1. Смањење ризика од катастрофа;
 2. Глобални оквир за климатске услуге (сервисе)
 3. СМО (WМО) интегрисани глобални осматрачки систем
 4. Ваздухопловне метеоролошке службе
 5. Поларне области  и високе планинске регије
 6. Развој капацитета
 7. Управљање СМО (WМО) 

План такођер предвиђа више прожимљујућег рада везаног за  урбане средине и већи нагласак на маритимну метеорологију, дакле активности везане за вријеме и утицај времена на мору.

У блиској прошлости па (чак као што се дешавало и за вријеме Конгреса) били смо свједоци низа екстремних догађаја, укључујући и смртоносни heatwave (топлотни талас) у Индији и бујичних киша и поплава на југу Сједињених Америчких Држава",  рекао је генерални секретар-Мишел Жаро СМО ( WМО). " Временски и климатски екстреми ће вјероватно доћи с већом учесталошћу и интензитетом, због климатских промјена."

"Пораст  температура,  мијења циклус воде, рекордне  количине стакленичких гасова, загријавање и киселост  океана  имају велики утицај на друштво", рекао је господин Жаро те напоменуо да "Ми још увијек имамо отворен прозор могућности да дјелујемо и спречимо неповратно оштећење атмосфере, али се брзо приближавамо тој тачци." У наставку је истакао да  "Потреба за услугама националних метеоролошких и хидролошких сервиса никада није била већа. Улагања у њихов рад ће донијети  велике друштвено-економске користи ".

На свјетском нивоу губици од природних катастрофа су у распону од $ 10 и 50 милијарди долара годишње у протеклих десет година. Између 1970. и 2012. године, близу 2 милиона људи је смртно  страдало  од стране хидрометеоролошких опасности, те и ако је број жртава  на силазној путањи, због побољшања  раног упозорења и превенције катастрофа, повећана урбанизација, посебно у густо насељеним приобалним подручјима, излаже све више људи ризику, укључујући и загађење ваздуха.

Хазарди везани за животну средину, вулкански пепео и пијешчане и прашинске олује такођер имају значајан потенцијал да изазову економске губитке, у намању руку због ремећења комуникација и промета.

"Одлуке Конгреса су ставили СМО (WМО) у снажну позицију да у потпуности учествује у међународним активностима планираним за период након  (глобална агенда након 2015. Године), рекао је Предсједник СМО (WМО) Давид Гримес. "Ми смо мапирали јасан пут напријед, који ће омогућити чланицама СМО  (WМО) да боље допринесу  Сендаи  Оквиру за смањење ризика од катастрофа за период 2015-2030,  те глобалној Агенди након 2015. УН-а за развој и побољшање нашег разумијевање климатских варијабилности и промјена. Улагања у науку и технологију ће бити сврсисходна а показаће се и кроз пружање квалитетних услуга поменутих НМХС сервиса"рекао је он.

 

Препознавајући све веће захтјеве који се постављају СМО  (WМО), Конгрес је одобрио повећање редовног буџета на 266,2 милиона швицарских франака за период 2016-2019, што је повећање од 2% у односу на раздобље 2012-2015. Повећање је предвиђено за низ ванбуџетских доприноса везаних за низ програма.

Конгрес је именовао Петтери Таалас-а (Petteri Taalas), генералног директора  финске метеоролошке службе, као сљедећег  Генералног секретара за наредни четворогодишњи мандат који почиње 1. Јан 2016. Он ће замијенити Мишел Жароа (Француска), који је служио максимално што је могуће: три мандата. Господин Жаро је признат као генерални секретар-емеритус (почасни)  у знак признања за његове заслуге и услуге   које је пружио  WМО.

Конгрес је поновно изабрао Давид Гримес-а (Канада)(David Grimes (Canada)  за Предсједника, и Антонио Дивино Моура (Бразил)Antonio Divino Moura (Brazil), Миецзyслав С. Остојски (Пољска)Mieczyslaw S. Ostojski (Poland)  и Абдалах Мокссит (Мароко)Abdalah Mokssit (Morocco) , као првог, другог и трећег потпредсједника респективно.

Такође је изабрано 27 додатних чланова Извршног вијећа.

Приоритетна подручја за 2016-2019 укључују:

Смањење ризика од катастрофа: Побољшати тачност и ефективност  прогнозе  базираној на високо квалитетном утицају, те мулти-хазардним раним упозорењима на екстремне временске појаве, климу, воде и догађаје из области животне средине  од тропа до полова.

Глобални оквир за климатске услуге (сервисе): Побољшање пружања и кориштења услуга као што су климатске сезонске и под-сезонске прогнозе, посебно за приоритетна подручја сигурности хране, управљање водама, здравље и смањење ризика од катастрофа.

WМО интегрисани Глобални осматрачки систем : јачање глобалног осматраклог  и информационог  система за робусна, стандардизована, интегрисана, прецизна и доказано квалитетна, те  релевантна осматрања  Земљиног  Система.

Ваздухопловних метеоролошких служби: Унаприједити способност националних метеоролошких служби за пружање одрживе услуге високе квалитете за подршку сигурности, ефикасности и регуларности ваздушног саобраћаја широм свијета, уз дужно узимање у обзир  факторе животне средине.

Поларне области  и високе планинске регије:  Побољшати оперативност метеоролошких и хидролошких осматрања и мјерења, предвиђања и услуга у поларним, и високим планинским подручјима, гдје скала промјене животне средине (околиша) има значајне импликације на временске и климатске обрасце широм свијета.

Развој капацитета: јачање капацитета НМХС да испуне своју мисију кроз развој и унапређење надлежних људских ресурса, техничких и институционалних капацитета и инфраструктуре, посебно у земqама у развоју, најмање развијеним и малим острвским земљама у развоју.

WМО управљање: Побољшати ефикасност и ефективност WМО кроз   континуираност мјера за побољшање које се заснива на стратешком опредјељењу WМО структура, пословним  аранжманима  и устаљене буџетске праксе.

Свјетска метеоролошка организација је систем Уједињених нација, ауторитативни глас о Времену, клими и води. 

Тагови

 • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
 • цилкон (1)
 • падавине (1)
 • јануар (1)
 • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
 • вулкани (1)
 • метеоролошко бдијење (1)
 • клима (1)
 • Остале занимљивости