Републички хидрометеоролошки завод

СЕЗОНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ 2016-2017.(ДЕЦЕМБАР-ФЕБРУАР)

 

Сезонска прогноза се заснива на излазу из динамичких модела, статистичких модела и познатим везама између великих климатских процеса. Анализа се односи на цео Медитеран и југоисточну Европу, а самим тим и на наш регион, и донета је као консензус на климатском форуму за југоисточну Европу-SeeCof и за Медитеран-Medcof. Сезонска прогноза се односи на целу зиму (период од три месеца) и тако је треба посматрати, а током тог периоду извесна су значајнија одступања.

 Имајући у виду главне одлике великих циркулација (слаба Ла Ниња, негативна фаза НАО циркулације, јак скандинавски блокирајући утицај као и велика количина снега у Сибиру) вероватно је да ће током зиме у региону југоисточе Европе топлије од просека бити на југу Балкана, као и у свим пределима који се налазе близу врло топлог Средоземног мора (зона 2 и 3 на слици 1). Зона 2 делимично захвата и наш регион у свим деловима који имају утицај Јадрана: јужни предели Републике Српске и БиХ тј. Херцеговина. Зона 1 се пружа од истока Европе преко панонске низије, захвата централне делове Балкана (наш регион). У овој зони извеснији је утицај хладног ваздуха који ће се премештати из региона Сибира ка Балкану. То ће донети више дана са правим зимским временом, поготово у односу на претходну врло топлу зиму. Између хладних продора јачаће јужна струјања уз топлије периоде, тако да ће све укупно зима у већем делу Републике Срспке бити око просека у погледу температуре.

 

Слика 1. Сезонска прогноза температуре за зиму 2016/17.

 

Иако је прогноза падавина неизвеснија него за температуру, са великом вероватноћом се може рећи да ће регион западног Медитерана: од Шпаније, преко Италије, Јадрана, запада и југа Балкана (зона 1 на слици 2) бити под честим утицајем циклона уз већу количину падавина од просека. Ови предели током зиме иначе имају обилне падавине, али ове зиме се очекује и више. Ова зона (слично као и зона за температуру) захвата Херцеговину али и западне пределе Српске који су под утицајем ваздушних маса из Јадрана. Зона 2 се простире преко већег дела Балкана и Српске уз најаву за просечне количине падавина, али због више хладнијег времена ове зиме се очекује више снега (поготово у односу на прошлу зиму када је снежних падавина било само у неколико наврата).  У региону зоне 3 очекује се сушна и топла зима.

 

Слика 2. Сезонска прогноза падавина за зиму 2016/17.

  

Тагови

  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • СЕЗОНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ 2016-2017 (1)
  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • јануар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости