Републички хидрометеоролошки завод

НОАА (Национална океанска и атмосферска администрација)_ NOAA (National Ocenic and atmospheric Administration) у свом редовном раду прати а и извјештава о стању климе и најзначајнијим временским догађајима на глобалном нивоу. Преносимо дијелове тог извјештаја за март мјесец ове године.

 

Средња глобална температура марта мјесеца земље и океана је највиша забиљежена од кад су почела мјерења (1880). На истоку Канаде и сјевероистоку САД, било је хладније, мало испод средње вриједности температуре за овај мјесец (била је од -1°C до -5°C, али је зато на западу било доста топлије од средњих вриједности. У Калифорнији, Орегону и Вашингтону март је био други најтоплији од када се врше мјерења. Слично је било и у Скандинавији, температура је превазишла средњак за 3 до 5°C. За Финску је то био трећи најтоплији март од 1900.године. И у Африци је било надпросјечно топло што се посебно односи на њен сјевероисточни дио. Аустралија је као цјелина забиљежила свој осми најтоплији март од 1910 године, с тим што је у Квинсленду (Queensland) био најтоплији март од почетка мјерења.

Од осталих климатских и временских аномалија издвојено је:

 1. Простирање Арктичког морског леда је за 7,3% мање од просјека за период 1981-2010, а најмања распрострањеност од када се врше сателитска мјерења тј. Од 1979 године.
 2. Насупрот горе напоменутом Антарктички морски лед је у исто вријеме био 24,3% распрострањенији у односу на средњу распрострањеност из периода 1980-2010., што представља другу највећу раширеност леда у марту мјесецу.
 3. На крају значајан догађај су обилне падавине у Аргентини, њеном сјеверном и централном дијелу, које су условиле велики број поплава у региону.

             У складу са температурном сликом понашало се и стање атмосфере на 500 милибарској

 1. (хектопаскалској hPa) површини. Гребени геопотенцијала били су доминантни у источном дијелу САД и Канаде, Азорског дијела Атлантика, Скандинавије и сјеверозапада Русије, сјевероистока Африке и Мале Азије.

  Просјечна глобална заједничка температура земљишта (континената) и површине  океана за март 2015. била је за 0.85°C (1.53°F) већа од просјека за двадесети вијек  12.7°C (54.9°F) .Ово означава највишу температуру марта у периоду од 136 година записа, што превазилази прошли рекорд из 2010. за 0.05°C (0.09°F). Сјеверна хемисфера имала је своју другу највишу температуру за март, иза  2008. Кад је била највиша, док на јужној хемисфери је то била трећа највећа температура, а она је забиљежена 2002 године.

  Такође је ово трећи најтоплији март ако гледамо средњу температуру земље изнад континената.

  El Niño услови су постојали и у мјесецу марту, а задњу недјељу марта су били +0.7°C (+0.11°F), а предвиђа се  наставак слабе фазе активности, која се може наставити с 70% извјесности и за вријеме љета.

  Додајмо да је први квартал 2015. био најтоплији  широм свијета са 0.82°C (1.48°F) изнад просјека 20. вијека, што превазилази прошли рекорд из 2002. за 0.05°C (0.09°F. Просјечна глобална температура земљишта (континенти) за период јануар-март, је виша од просјека за 1.59°C (2.86°F) . Већина Европе, Азије, Јужне Америке, источне Африке, и западне Сјеверне Америке били су много топлији од просјека, са рекордном топлином посебно примјетно у западном дијелу САД и источном Сибиру, дуж Веркхоијанске (Verkhoyansk) регије.

  Што се тиче падавина оне показују већу шароликост. Западна Европа и западни Балкан су имали дефицит (недостатак) воде уз мјестимичну сушу, али је зато источни дио Балкана уз Црно море имао велики суфицит. Ево неколико примјера падавина и њихових последица на глобалном нивоу.

                            Пљусковите падавине су довеле до великих поплава у Анголи средином марта. Главни град Анголе  Луанда је био поплављен  9. марта, док су обилне кише и поплаве три дана касније захватиле Лобито. Најмање 60 људи је погинуло у Лобиту и најмање једна особа умрла због утицаја поплава у Луанди.

  У сјеверном Чилеу, неуобичајено обилне кише пред крај марта захватиле  су  изузетно суве регионе: Атацама и Антофагаста (Atacama and Antofagasta). Нека подручја добила су много више него што је  годишња количина падавина, током овог догађаја. Антофагаста је имала 24,4 мм кише у 24 сата  25-26 марта, а то је просјечна количина падавина која се очекује у периоду од 14 година. Три особе су смртнои страдале због  поплава у Антофагасти, те 23  у Атаци.

  Супртно томе велика суша се наставила у западном дијелу Сједињених Америчких Држава, посебно у планинама тог региона: у Каскади и Сиера Невади планинама (Cascade and Sierra Nevada Mountains). Умјерена до изражена суша је били присутна на више од 98 одсто Калифорније, што је довело до невиђених рестрикција воде у држави. 

Тагови

 • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
 • цилкон (1)
 • падавине (1)
 • јануар (1)
 • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
 • вулкани (1)
 • метеоролошко бдијење (1)
 • клима (1)
 • Остале занимљивости