Републички хидрометеоролошки завод

Мјесечни климатски билтен Региона 6 (Европа) Свјетске метеоролошке организације (Monthly Bulletin on the Climate in WMO Region VI)

Климатске прилике јула мјесеца 2015:

Издвајамо:

-наставак врућина у већем дијелу Европе, посебно изражено на југозападу Шпаније и на Балкану.

- јули 2015 године је глобално најтоплији од кад постоје мјерења (извјештај NOAA)

-изузетно ниска вриједност индекса сјевероатланске осцилације (NAO)

 

У нашим занимљивостима сте већ могли прочитати да је јули мјесец у Српској био најтоплији, слично важи и за Европу а то сазнајемо из билтена који израђује Њемачка метеоролошка служба (Deutscher Wetterdienst). Преносимо најзанимљивије детаље тог извјештаја.

Временске карактеристика јула мјесеца у Европи су се одликовале постојањем два изражена центра притиска у Атлантику. Један је Исландски центар ниског притиска (аномалија -6 hPa), те центар високог притиска изнад Гренланда који је био за 12 hPa изнад просјека за ово доба године и овај простор. На већи дио континенталног дијела Европе утицај је имао Азорски антициклон такође с позитивном аномалијом од 2 hPa у односу на просјек.

Други центар ниског притиска (испод 1000 hPa ) је перзистирао на крајњем сјевероистоку Европе. Та вриједност представља вриједност за 10 hPa испод нормале, условљена негативним индексом Сјеверноатланске осцилације (North Atlantic Oscillation index (NAO)). И Арктичка осцилација је била негативна.

Ако погледамо слику температурне аномалије, уочавамо да је у већем дијелу европског континента било изнадпросјечно топло, посебно у њеном југозападном и централном дијелу, те  на Балкану, и за више од 4 °C, када се дешавало да температура пређе 40 °C неколико узастопних дана. Неколико топлотних таласа се пренјело од Пиринеја преко централне Европе до њеног истока. С таквим карактеристикама времена јули је постао најтоплији мјесец за многе земље у Европи.  

Слично је било и са температуром мора. Средоземно море је посебно било топло. Средња температура од 28 °C, му је била за 3 степена виша од просјека, а често се мјерила и преко 30 °C. Хладније од просјека је било у Атлантику, посебно његовом сјеверном дијелу (Newfoundland and Greenland).

Што се тиче копна хладније од просјека је било на сјеверозападу Скандинавине, од сјеверних дијелова централне Европе до Балтичких земаља и Русије.

У складу с тим, кише је било више од просјека у Британији, на Исланду, сјеверу Њемачке, Скандинавији и сјеверној Русији. Суша се биљежи на југу Европе, већем дијеу Шпаније, Балкану, гдје је била посебно изражена. Количина падавина понегдје је била испод 20 %, од нормалних вриједности. У Швајцарској је измјерена температура од 39°C, а у Шпанији и Турској 45 °C.

У сваком случају топлотни талас у јулу 2015 није толико интензиван и раширен као онај забиљежен 2010 године. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости