Републички хидрометеоролошки завод

Почетак љета је Европи донио велике врућине и изнад просјечну температуру. Период од 28 јуна до 04 јула према подацима (NOAA's Climate Prediction Center.) био је урањени топлотни талас са екстреним температурама, чак за 7°C вишим од просјечних.

У Европи су премашени поједини максимуми: у Британији је забиљежена највиша температуа за први јул и износила је  36,7°C; у Француској, Паризу забиљежен је други најтоплији други јули од кад постоје мјерења 39°C; поред тога и на другим мјестима у Европи температура је достигла екстреме с вриједношћу од око 40°C. Таква ситуација је била у Шпанији што се није десило још од давне 1943.године.  У Њемачка  петог јула је постављен нови рекорд за Њемачку: станица Кицинген је забиљежила рекордних 40.3°C.

Апсолутни максимум температуре 7-ог јула је достигнут и у Швајцарској. Све упућује да ово није уобичајени топлотни талас. (Извор НОАА климатски прогностички центар).

Слика показује преовлађујуће струјање у вишим слојевима атмосфере (300hPa) у том периоду. Таласање тог струјања је формирало омега блокирајуће струјање изнад Европе (збг облика који је исти као грчко слово Ω.

Овакве  блокирајуће ситуације настају када се поље високог  притисака „зароби“ између два центра с ниским притисцима са обе стране. У склопу овог система врућ ваздух из тропских крајева се креће ка сјеверу. У пољу високог притиска небо је углавном ведро што омогућава, у овом периоду године кад је сунце високо изнад хоризонта, да  температур  расте и даље. Високог притиска блокира све потенцијалне система ниског притиска од продора, у овом случају на копно Европе, гурајући их приобалним дијелом континента ка сјеверу.

То је катактеристична ситуација дужег периода топлих (врућих) дана. Сличан  интензиван топлотни талас је захватио Европу 2003. (Стотт, ет ал., 2004). То  љето Европа памти као најтоплије, а има још један неславан рекорд, у великом броју живота које је однео.

Што се тиче будућег утицаја климатских промјена, неки научници су склони да прогнозирају да ће оваквих блокирајућих ситуацију у будућности бити све више (Францис и Ваврус, 2015), али такви сценарији се још пручавају и траже чвршћи докази за њих. Последњи извештај  Међувладиног панела о климатским промјенама говори о томе да је веома вјероватно да ће топлотни таласи у будућности трајати дуже и чешће ће се јављати.

У склопу ових дешавања на ширем простору Европе нису мимоишли ни наше предјеле. Почетком мјесеца јула доживели смо један топлотни талас који је накратко прекинут продором свјежијег ваздуха са сјеверозапада, а сада тренутно смо свједоци новог који ће свој максимим имати за дане предстојећег викенда (18 и 19 јули).

Погледајмо како је то изгледало у температури, на примјеру Бањалуке.

Слика показује како је максимална температура расла из дана у дан до свог врхунца 8. јула када је забиљежено 38.8°C. Иначе апсолутни максимум температуре је за јули мјесец за Бања Луку је 41,6°C, а јавио се 2013.године.

На следећој слици су приказани апсолутни максимуми температуре забиљежени на станицама РХМЗ Републике Српске, (из историјских низова података), те вишегодишње просјечне вриједности средње температуре и просјечна температура за првих петнаест дана јула. Очигледно је да је у свим мјестима забиљежена вријеност средње температуре изнад просјека за јули мјесец. Занимљиво је да је она у Бањалуци осмог јула имала врло високу вриједност 29.3°C, што је знатно изнад просјека. Та ноћ је била и тропска. Иначе просјечна вриједност броја тропских ноћи је једна до двије, а максимално их је било до 5. Овај мјесец ће сигурно имати неколико тропских ноћи, а према прогнозама постоје услови да се и тај максимум превазиђе. 

 

До краја ове седмице и цијелу следећу, очекује се синоптичка ситуација слична описаној на почетку, тако да се топлотни талас наставља.

Прво значајније освјежење прогностички материјали показују за 26. И 27. јули, након чега би се наставио прилив топлог ваздуха са југа. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости