Републички хидрометеоролошки завод

Снијежна хладноћа стиже у Британију, са свом забавом и хаосом који носи са собом. То ће бити шок за многе, након тако доброћудног почетка нове године.

То су ријечи Британског метеоролога са ББЦ-ја из текста објављеног 12. Јануара. 2013 као дио чланка о стратосферском затопљењу (на врло високим висинама) које ће утицати на временске прилике у наредном периоду, али захлађењем у њиховом региону. Пропратимо прво даљи наставак текста а онда ћемо дати коментар временских прилика изнад нашег региона у наредном периоду.

Почеци ове промјене времена су се могли пратити чудним догађањем у високој атмосфери, неколико дана уназад.Већ неколико недјеља прогностичари прате нагли скок температуре на путу ка стратосфери-не хлађења већ изненадног загријавања. Таква стратосферска загријавања су прошлих година довела до значајних захлађења. У јануару 2009 прогностичари су уочили такав догађај, а онда је у фебруару већи дио УК био под снијежним прекривачем. Не води баш свако изненадно стратосферско загријавање до захлађења, нити је сваки хладни талас узрокован стратосферским загријавањем-атмосфера је много компликованија.  Али стратосферско загријавање је моћно средство за прогностичаре, и у задњих неколико дана, позуданије се цијени да овакво стање има велику утицај на вријеме. Заиста снијег се очекује изнад Британије у наредних неколико дана.

Да ли су изгледи времена тешко предвидиви?

Хладно вријеме са снијегом је извјесно, али колико дуго ће трајати његова магија и хаос? Искрено не знамо. Ови догађаји не само да атмосферу чине непредвидивом (стављајући је у расуло), већ су и велики изазов за компјутерске моделе да предвиде шта ће се десити.Шпагети карте (карте релативне топографије 1000-500hPa како их виде прогностички модели) у 12 часова за наведене датуме:

        12.јануар2013                                                                                 15.јануар2013

17.јануар 2013

У нормалним ситуацијама можемо предвидјети вријеме недјељу дана унапред, али у овој ситуацији не.Слике показују како рачунарски модели виде атмосферу у наредном периоду. Плава зона указује на хладноћу, а зелена на топло. За британију дефинитивно предстојећи дани доносе хладноћу.За први дио перида граница између хладног и топлог остаје јасно дефинисана, Британија је и даље у хладном.Ако погледамо прогнозу за 4,5 дана унапред граница постаје нејаснија, а за крај периода од седам дана предвиђање је потпуно у нереду, тако да се са сигурношћу не може рећи хоће ли остати хладно или ће затоплити.Метеоролози ово називају:“ запетљавање шпагета“, а сад можете и знати зашто.Метеоролози ће бити суочени са великим изазовом. Све док се ефекти стратосферског загријавања не угасе, предвидљивост прогнозе за дужи је ниска.

Оно што можемо рећи јесте, да ћемо у у наредном периоду бити у загрљају хладног ваздуха, те уживати или трпити њега најбоље што можемо.

Овим ријечима завршава текст Peter Gibbs (а припремио га: By John Hammond BBC Weather).

 Ако се сад вратимо на нашу прогнозу за Републику Српску за наредни период, која даје промјењљиве временске прилике,на који начин можемо размишљати о хладном времену и снијежном покривачу?

 Главна карактеристика наредних дана ће бити киша, обилна на југу, у осталим крајевима, повремена, а смјењиваће се и ледена киша и снијег на планинама. Биће и даље с позитивним температурама и не толико хладним временом који је карактеристичан за јануар мјесец. Биће и контрасних слика, хладније на западу а с вишом температуром на истоку. Главно питање остаје када ће и да ли ће снијег прекрити већи дио земље?

Погледајмо синоптичку ситуацију у наредном периоду: Висински цикон који је тренутно изнад централне Европе у наредном периоду ће се премјештати ретроградно према Британији уз продубљавање долине према западном Средоземљу, када ће Балкан бити на његовој предњој страни уз југозападно висинско струјање. 15. И 16. Јануара се очекује спуштање тог циклона долином Роне према Ђеновском заливу гдје ће се формирати циклон који ће затим кренути 17. јануара према нашим крајевима доносећи захлађење и наставак падавина, све чешће снијежних уз повећање снијежног покривача у вишим крајевима и формирања новог у нижим крајевима.

Висинско струјање по висини (на 500 hPa (mbar) oko 5400m висине) и поље температуре. Види се из легенде да што је хладнији ваздух има тамнију плаву боју која се мијења према љубичастој.

15.јануар 2013 у 12 часова                                                  17.јануар 2013 у 0000 часова

15.јануар 2013.  У 12 часова                                                                                          17.јануар 2013 у 0000 часова

Снијежни покривач који се очекује 18.јануара 2013. године у 0000 часова. Висок снијежни покривач се очекује у Швајцарској, Аустрији, Словенији, дијелу Хрватске и у планинама Црне Горе. У Републици Српској и БиХ мањи снијежни покривач, једино у планинама нешто већи.

Узимајући у обзир причу с почетка текста пренесену од ББЦ-ја, биће веома занимљиво пропратити ову временску ситуацију и анализирати је, сигурно ће нам донијети ново искуство у прогнозирању времена.

Пратите наше свакодневне прогнозе, оне ће Вас информисати о развоју временске ситуације!

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости