Републички хидрометеоролошки завод

По свему судећи август 2014 године за већи дио Републике Српске је био један од најкишовитијих  мјесеци од кад постоје мјерења. На то указују количине падавина и мјесечни максимуми из историског низа података. Овогодишњег августа мјесеца у Бањалуци је пало 276,3 l/m², што је други најкишовитији мјесец од 1961 године. Једино је 1972 била за Бањалуку кишнија, када је пало 304,2 l/m². Занимљиво је примјетити да је Добој који је овог августа мјесеца био најкишовитији град у Републици Српској, је исте 1972 забиљежио максималну мјесечну количину за низ података (1953-1990; 1999-2012) а износила је 218  l/m². Ове године је тај максимум превазиђен и износи 287,9 l/m².

Погледајмо картографски преглед количине падавина у августу мјесецу 2014.године.

У наставку текста доносимо графички преглед падавина на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске и графикон просјечне количине падавина за август мјесец упоређене са падавинама из августа мјесеца 2014,године:

Ако податке о количини падавина августа мјесеца 2014 године упоредимо са просјечним количинама по појединим метеоролошким станицама, добијамо резултат да је овај август по количинама падавина у Крајини и Подрињу далеко изнад просјека, а у Сарајевско Романијској регији око, а у Херцеговини и испод просјечних падавина. Количина падавина у најкишовитијим регијама је и троструко већи од просјека. Најкишовити период мјесеца је била прва декада, када су количине превазишле неколико десетака процената мјесечне дугогодишње просјеке. Друга декада је донијела сунчанијег времена и мање кише али у поменутим најкишнијим градовима (Добој и Бања Лука) та количина је била за Бањалуку изнад мјесечног просјека. То се поновило и у трећој декади када оба града биљеже количине изнад мјесечног просјека. То је важно поменути зато што је с обилнијим падавинама започео и септембар мјесец, доносећи поново поплаве у Крајини.

количине падавин 12 септембра

количине падавина 13 септембра

Хоће ли и септембар превазићи максимуме количине падавина?

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости