Републички хидрометеоролошки завод

У наредном периоду од уторка (14.јула) се задржава претежно ведро, сунчано и веома топло вријеме с температуром изнад просјека за овај дио године. Прва седмица која је пред нама ће предњачити у температури, а наредна ће и даље остати врло топла али с нешто умјеренијим врућинама, ако се тако може рећи. Број дана са кишом ће бити мали, занемарив, а падавине ће се јављати само мјестимично, углавном у виду пљускова и грмљавина, када су могуће и локалне непогоде. Дакле врло сушни период се наставља. У прилог томе доносим и графички приказ очекиваних температура за цијелу Европу и њихову аномалију, која указује да ће температура за предстојећу седмицу бити од 4 до 6 степени изнад просјека, а што се тиче падавина, њихов дефицит ће бити  80  и више посто од просјечних, а карактеристично је да ће бити много области гдје ће потпуно изостати.

Последње двије седмице  јуна и почетак јула 2015. године, западна Европа и дио сјеверозападног  Пацифика сјеверне Америке издржали су рекордну топлоту и суво вријеме. И остали дијелови свијета осјетили су „укус“ топлоте, а на три континент су постављена три нова температурна рекорда.

Карта изнад показује дневне аномалије температуре површине земље у Европи од 30. јуна до 9. јула, 2015. Температуре за тих десет дана су упоредиве са просјеком за исти период 2001-2010. Црвене тачке показују области гдје је површина земљишта била топлија од вишегодишњег просјека; подручја у плавом су испод просјека. Бијели пиксели су били нормални, и сиви пиксели показују подручја гдје није било довољно података, највероватније због прекомјерне облачности.

Ова мапа аномалија температуре се заснива на подацима из сателитских података (спекторадиометра средње резолуције (Модис) са НАСА сателита Терра)( Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra). Посматрано са сателита температура површине земље (ЛСТс) (LSTs) није исто што и температура ваздуха. ЛСТс је температура која одражава загријавање земљишта од стране сунца, и оно понекад може бити знатно топлије или хладније од температуре ваздуха. 

Карта нуди глобалну слику о површинским температурним аномалијама за период од 30. јуна до 9. јула, и можемо примјетити како су температуре значајно изнад нормале у сјеверозападном дијелу Пацифика, у средишњем дијелу Африке, а у дугом потезу од централне Азија на североисток до Сибира. Температура на површини Гренланда је такође била изнад нормале, док је хладнија од нормалне била преко Арктичке Русије до Скандинавије. Већи део континенталног дијела САД имали су благе температуре.

Дана 2. јула, температура ваздуха достигла је 38,2°С у Мастрихту највишу температуру икада забиљежену  у Холандији. Жива је достигла 40,3°С у Китзингену, Њемачка, 5. јула, и 38.9 °С у Женеви, у Швајцарској, 7. јула, а највиших икада забиљежених температура је у било и у другим земљама. Десетине градова-укључујући Лондон, Париз, Берлин, Кордоба, Франкфурту, Мадриду-премашили су историјске записе о најтоплијем дану за јуни или јули. У неким градовима, оба мјесечна рекорда су се десила у року од неколико дана.

Метеоролози приписују екстремне температуре у Европи у извијању џет струје и јаким гребеном високог притиска преко Западне Европе. Слично важи за несносне топлоте дуж обале Пацифика Северне Америке. У овом другом случају, чини се да је ситуација покренута  необично топлом масом воде у источном Тихом океану, као и јачању Ел Нино (El Niño).

У Северној Америци, Сијетл је издржао рекордо високу температуру четири узастопна дана у јуну и јулу, и Боисе, Идахо, (Boise, Idaho) достизао је 37.8 °С девет дана за редом. Пет западних држава Америке: Калифорнија, Ајдахо Орегон, Јута и Вашингтон су имали свој најтоплији јун икада, а ни почетком јула ситуација није била много боља.

Јулска  температура је имала пад у Азији и Јужној Америци.

Поред тога температура је достигла 41,1 °С у Камаласаи, Тајланду, 3. јула  у Урумитиа, Колумбија, биљежећи национални рекорд за јул са 42,2 °С; 1. јула Анд Асхкабад, главном граду Туркменистана, температура ваздуха је 30. јуна достигла 47,2 °С највиша  икад забиљежена у тој земљи.

И Лондон је првог јула забиљежио рекордну температуру. Тако да је измјерена температура (35.7°C) у Kew Gardens, била за Wimbledon рекордна откад се одигравају тениски турнири, а тада је Новак Ђоковић играо са Jarkko Nieminen из Финске.

Током протекла два мјесеца десила су се два од десет највећих и најсмртоноснијих топлотних таласа у скоријој историји  планете; пакистанска влада саопштила је, да је број умрлих од бруталног топлотног таласа у јуну,  у највећем граду Пакистана, Карачију, достигао број од 1.250. Према статистичким подацима из ЕМ-ДАТ, (Међународна база података катастрофа), то чини овај Пакистански топлотни талас 8. најсмртоноснији у светској историји. Топлотни талас који је погодио Индију у мају, однео је  око 2.500 живота, и рангиран је као 5. најсмртоноснији.

Извор података и текста:

* NASA Earth Observatory images created by Jesse Allen, using Land Surface Data from the MODIS Science Team. Caption by Michael Carlowicz.

* Jeff Masters 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости