Републички хидрометеоролошки завод

Десетог фебруара 2016 године након надпрпсјечно топлог времена, уз јако југозападно струјање, десило се олујно невреме на већем дијелу земље, условљавајући пад температуре, пролазне падавине и олујни вјетар, који је нанео знатне материјалне штете, чупао дрвеће из коријена, носио дијелове кровних конструкција и ломио недовољно учвршћене дијелове конструкција.

Синоптичка слика је указивала на бурне процесе у атмосфери:

По висини осјетан пад геопотенцијала и премјештање долине из западног Средоземља и области Алпа на Балкан и скретање струјања на сјеверозападно. У приземљу циклонска циркулација уз прелазак хладног фронта. 

Још ујутро је било топло, температура је посебно на западу у Крајини те у Подрињу, била и до 15 степени целзијуса. Већ тад је дувао јак, на моменте олујни југо.

Чемерно

3

Соколац

8

Требиње

11

Мљечаница

13

Зворник

15

Калиновик

5

Мркоњић Град

9

Приједор

12

Сребреница

14

Вишеград

15

Клековача

6

Шипово

9

Нови Град

12

Бањалука

14

Гацко

6

Рибник

9

Србац

12

Добој

14

Хан Пијесак

6

Крупа на Уни

10

Фоча

12

Рудо

14

Мраковица

7

Билећа

10

Бијељина

12

Градишка

14

Утицај фронта се осјетио већ пријеподне, прво на западу Крајине, а  затим у централним предјелима (Добој, Модрича). Правац кретања је био од југозапада ка сјевероистоку. На слици која слиједи може се пратити линија фронта, која је око 09:28 била изнад Бања Луке. Што је занимљиво, на самој фронталној линији било је замаскираних облака вертикалног развоја, тако да је понегдје забиљежена крупа, од Бања Луке до сјевера Лијевча поља. У Поткозарју се било и сијевања.  

Следећа слика показује тачан тренутак преласка фронт преко Бањалуке, што се очитовало у паду температуре, падавинама и олујном вјетру који је задувао, а затим промјенио смјер на сјеверозападни. Притисак је у претходном периоду стално падао да би након проласка фронта почео нагло да расте. Све ово указује да се радило о брзопокретном хладном фронту друге категорије. У тренутку преласка преко метеоролошке станице Бања Лука (Лазарево) забиљежена је до сад највећа икад измјерена брзина вјетра од 31,8 m/s (114,5  km/h). Претходни максимум је забиљежен 18.марта 2013.године и износио је 30,8 m/s.

Послеподне је фронт наставио свој пут ка истоку дајући сличне временске прилике и у тим предјелима. У позадини фронта на планинама је пролазно падао снијег тако да се у вишим предјелима понегдје формирао мањи снијежни покривач. Највише падавина је пало на југу Херцеговине, понгдје око и више од 60 l/m².

  

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости