Републички хидрометеоролошки завод

С многих страна долазе извјештаји о врло високим температурама овог љета. Последњи извјештаји говоре о врло високим температурама у Њемачкој и Француској. Велика врућина и топлотни таласи су присутни и изнад Балканског полуострва, средње и дијелом сјеверне Европе. Слична ситуација је била у Шпанији, сад у Турској и дијелу Русије. Екстремно високе температуре су присутне и на блиском истоку. Већ извјесни период највише температуре око 50 степени целзијуса јављају се у Кувајту и Ираку.  Слично је у Ирану гдје је становништво изложено „пржењу“ на највишим температурама икад забиљеженим(преноси euronews). Веома врућ викенд је био и у Пољској (у недјељу је у Вроцлаву било 37,9 степени целзијуса) а у Legnica Bartoszow највише забиљежена 38.4°C.

Анализа првих осам дана августа мјесеца (NOAA Center for Weather and Climate Prediction ) указују на то да су јужни дијелови Европе били с највишим температурама, и да су били изнад просјечних вриједности док су западна и сјеверна Европа имале температуру испод просјека.

 

Погледајмо с каквим временом је протекло првих седам дана у Српској.

Будући да је крај јула донео пролазну кишу и освјежење, почетак августа је био свјежији, наступио је прекид врућина. Прије поновног успостављања термобаричког гребена,  2. августа је у југозападној висинкој струји преко нашег подручја прошла линија нестабилности доносећи локалне непогоде с јаким вјетром, градом и локално интензивнијим падавинама: (Приједор 7, Нови Град 14.7 и Србац 25.2 l/m².) Прво су се јавили на истоку а касније на југозападу премјештајући се према сјеверу захватајући  општине Козарска Дубица, Приједор, Градишка, Лакташи, Србац, Дервента и Прњавор. Такво вријеме је проузроковало и штете на објектима и на пољопривредним културама. Након тога се успоставило антициклонско поље које је донијело стабилизацију времена и раст температуре, тако да је она расла све до 8. августа када је у Бањалуци забиљежена највиша температура у БиХ :  37,9 °C. У овом периоду су Тср, Тмакс и Тмин, биле изнад просјека за 2 до 4 степена,а количина падавина била мања од просјечних (изузев пар мјеста). Због нестабилности које доносе локалне пљускове просторна расподјела падавина није равномјерна. Негдје су изостале потпуно а понегдје као у Сокоцу (71.1 l/m²)  било је више него што је просјечна количина за август. Напомињем да се овдје ради о краткотрајним кишама већег интензитета.

Практично суво без кише је било у Семберији, источном дијелу Посавине, и дијелом у Крајини, те ниској Херцеговини. Обилнији пљусак али с невременом је дијелу Посавине око Српца и сјеверозападном дијелу Крајине (Нови Град и Приједор) донио умјерену кишу. 

На крају додајмо седмични извјештај јапанске метеоролошке агенције о најзначајнијим карактеристикама времена широм свијета у првих седам дана августа.

Екстремне временске и климатске догађаји и / или временских непогода у периоду(29јул до 4август 2015);

 

 1. Топло: источна и северна Кина

 2. Суво: у и око централног дијела Кине

 3. Хладно: јужна Кина Тајланд

 4. Обилне кише: Вијетнам

Медији су извјестили (Вијетнамска влада). да су обилне кише у протекле двије недјеље изазвале више од 20 смртних случајева

 5. обилне падавине: Мијанмар

Пријављено је да су обилне кише изазвала више од 30 погинулих у Мјанмару (ОЦХА).

 6. клизишта Непал

Пријављено је да су клизишта изазвала више од 20 погинулих у Непалу (Европска комисија).

 7. обилне падавине: Индија

Пријављено је да су обилне кише у протекле две недеље изазвале више од 100 смртних случајева у Индији (Европска комисија).

 8. Суво и вруће: у и око југа Немачке,у Француској

 9. Веома топло: у  сјеверном Алжиру

 10. Топло: сјеверозапад САД

 11. Суша: јужнни дио  САД,  југоисточни Мексико

 12. Топло: у и око североисточног дијела Аргентине

 13. влажно: источна Аргентина

 14. влажно: југозападна Аустралија

Најновији извјештаји говоре о шесторо погинулих у јужном дијелу Чилеа, од олује и јаког вјетра.

Како јавља (euronews)  обилне кише, високе плиме и јаки вјетрови су изазвали смрт најмање шест људи на југу Чилеа. Стотине људи су се склонили у привремена склоништа а више од 100.000 домова остало је без струје. Обилне падавине су такође изазвале неке проблеме у индустрији бакра, што је приморало ради предострожности обуставу рада у неким рудницима.Све до недавних пљускова много дијелова земље је трпјело сушу. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости