Републички хидрометеоролошки завод

Ова 2012. година се ближи свом крају. Свако из свог угла сагледава шта је донијела, чиме нас је обрадовала или шта нам је ускратила. Све више обраћамо пажњу на временске прилике или неприлике, разговарамо о климатским промјенама и њиховом утицају на начин живљења и прилагођењу истим. И даље су врло жучне расправе о узроцима климатских промјена, гасови стаклене баште или природни ток климатских промјена.

Једно је евидентно, варијабилност и екстремност временских прилика је све чешћа, а тренд пораста температура у задњих 10 година је забиљежен на свим нивоима, од локалних, преко регионалних до глобалних. Технолошки напредак праћења времена је омогућио да се одређене временске појаве пропрате до у детаља, а све већи број сајтова одређених институција,  портала, форума,  и удружења формирају листе најзанимљивијих метеоролошких догађаја у протеклој години.  

Једну  такву листу је објавила Канадска агернција за околину (Environment Canada), а пренела је и Свјетска метеоролошка организација на својој фејсбук (facebook) страници.  

Преносимо укратко како је та  институција рангирала метеоролошке догађаје 2012. године.

 1. 1.       Велике врућине

За Канаду је протекла година била топла, 16. у рангу од када постоје мјерења, што наизглед није изненађујуће. Међутим, зима, пролеће и љето су били међу првих 10 најтоплијих. Јули, август и септембар су достигли или премашили рекорде у задњих 65 година. Од јануара до новембра  мјесеца 2012. година  је најтоплија још од 1948. године. Сваки дио земље је осјетио топлину, а милиони Канађана који живе у области великих језера  (Great Lakes/St. Lawrence Lowlands) имали су најтоплију од почетка мјерења.

 1. 2.       Супер олуја Сенди (Sandy)  и цијела активна сезона урагана

На крају сезоне урагана (олујних непогода) којих је било 19, од Алберта на почетку сезоне до Тонија, можемо изнијети: 10 олујних непогода је постало ураганима, а само је Мајкл имао вјетрове изнад 178 км/ч. Од 1995 године сезоне урагана су са изнадпросјечном активношћу (осим 2 које су биле у границама нормале), па и протекла има тај епитет.

 1. 3.       Поплаве, веће, дуже и катастрофалније

И ова година је донијела много обилних падавина разним регионима у свијету, које су изазвале поплаве, тако да на глобалном нивоу је то значајано метеоролошко догађање.

У Канади је почетак априла донео поплаве узроковане наглим топљењем  снијежног  покривача, који је био изнадпросјечно висок, уз  обилне падавине.

 1. 4.       Топлотни талас у Марту

За Канаду је март донио затопљење које је било интензивно и дуготрајно, засјенило је све претходне историјске догађаје. Средином марта је топлотни талас захватио централне и источне крајеве, доносећи вријеме као у сред љета. Нпр. Fort Frances, Ontario, који је у марту још у леду, је забиљежио температуру средином мјесеца од 26°C.

 1. Љето 2012., топло, влажно и дивље

За Амерички средњи запад љето је донијело незапамћену сушу, најгору у задњих 50 година. За Калгари (Calgary), Канада, је јун био најкишовитији, а аларм за поплаве најчешћи је био у Алберти. За вријеме једног невремна (Едмонтона),  је од укупног времена трајања чак 26 часова било са грмљавином. Уз топло вријеме, енормне количине падавина, ефекат је била несносна влага и поплављене улица и дворишта.

 1. 6.       Велико отапање леда на Арктику

2012. година ће се памтити и по великим промјенама на Арктику. Лед је постао драматично тањи, слабији и млађи и лакше се топио. Према Америчком националном центру за снијег и лед (United States National Snow and Ice Data Center), морски лед који покрива Арктички океан је пао на 3,41 милиона квадратних километара, а 16. септембра је покривеност ледом била најнижа од кад се врше сателитска мјерења (1979). Тада је био за 18 процената мањи од рекордно ниског забиљеженог 2007. Евидентно топљење леда је довело до тога да је покривеност Арктичког океана за 49 процената мање од средње покривености из периода 1979-2000.

 

Завршетком ове године, прогностичка служба Републичког хидрометеоролошког завода ће дати своје виђење временских прилика у Републици Српској и региону, у протеклој години и освјежити памћење на занимљиве, неуобичајене, екстремне и значајне метеоролошке догађаје. 

 

  

Тагови

 • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
 • цилкон (1)
 • падавине (1)
 • јануар (1)
 • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
 • вулкани (1)
 • метеоролошко бдијење (1)
 • клима (1)
 • Остале занимљивости