Републички хидрометеоролошки завод

Период велике активности топских циклона се наставља. Најактуелнији је тајфун Соуделор (Soudelor) који је прерастао у категорију 3 и креће се према Тајвану (Taiwan). Очекује се његов утицај на Tајвану у суботу, када би могао достићи и категорију 4. У том периду брзина вјетра у циконском систему би достизала 120 mph, а укупна  количина падавина се очекује да буде и до 300mm. Након преласка преко Тајвана тајфун ће пут наставити према југоисточном дијелу Кине уз слабљење.

У исто вријеме, насупрт овој дубокој депресији, изнад Јапана је присутан антициклон.Већ осам дана је изнад Јапана присутан јак топлотни талас, с температуром изнад 35°C. Према изворима из Јапана, једанаест хиљада људи хоспитализовано због високих температура, а смтно страдало 55. Температура је у Токију достигла 36.7°C.

Од далеког истока идемо даље према сјеверном Пацифику и западној обали сјеверне Америке. Тамо се биљежи висока температура мора и океана, што погодује израженом његовом („цветању“), великој распрострањености алги. Забиљежено је присуство и токсичних врста алги, које су у прошлости имале последице на живот у мору.Алге у подручјима „цветања“ океана су сачињене од микроскопских морских биљака познатих као фитопланктони. Нису сви фитопланктони опасни, али неке врсте производе опасне неуротоксине. Шкољке и неке рибе једу токсичне алге као дио њихове нормалне исхране, а у ланцу прехране њих могу да поједу морски сисари, укључујући и људе. Унос  неуротоксина може бити у количинама које могу изазвати болест, а у екстремним случајевима смрт. 

Цвјетање алги на Пацифику, почела је у мају и посебно је значајна ове године. Научници могу да прате ширење и количину великих алги са сателита гледајући концентрације хлорофила на површини океана. Као што мапа показује, високе концентрације површинског хлорофила је била присутна у приобалним подручјима западне обале Америке и на широком појасу залива Аљаске. Ове високе концентрације хлорофила укључују и штетне и корисне фитопланктоне произведе преко 50% светског кисеоника.Током протеклих неколико месеци, био је присутан изузетно висок ниво једне врсте  токсичне киселине (domoic acid), коју произведи група фитопланктона под називом Псеудо-нитзсцхиа (Pseudo-nitzschia).

 

Јучерашњи дан за Европу и Русију, те малу Азију је био врућ као и многи претходни. Максималне температуре су достизале и 42 степена колико се мјерило у Турској и на југу Шпаније, уз углавном суво вријеме, а само понегдје је било пљускова и грмљавинских процеса, што није мимоишло и дио Србије. Крагујевац је имао 16 литара кише. Најтоплије мјесто јуче у свијету био је Mitribah Кувајт са измјерених 51 степен целзијуса. Бања Лука је мјерила 35,2 а Мостар 38,5. 

Тагови

  • фебруар) за област југоисточне Европе. (1)
  • цилкон (1)
  • падавине (1)
  • јануар (1)
  • Сезонска прогноза времена за наредну зиму (децембар (1)
  • вулкани (1)
  • метеоролошко бдијење (1)
  • клима (1)
  • Остале занимљивости