Републички хидрометеоролошки завод

Јун2013. године у Републици Српској карактерисале су уобичајене временске прилике за овај мјесец. Температуре ваздуха су се кретале у оквирима вишегодишњег просјека, док су падавине биле мање од просјека, осим Херцеговине гдје је забиљежен благи суфицит. Средње мјесечне температуре су се кретале од 13 на Чемерну до 21 у Требињу. Током мјесеца смјењивали су се периоди топлог и хладног времена. Свјежије вријеме забиљежено је почетком мјесеца када су максималне температуре износиле од 13 до 23 и крајем мјесеца када су се кретале између 15 у планинским и 25 степени у нижим крајевима. Забиљежена се два топла периода. Први регистрован крајем прве декаде који је кратко трајао и  други од средине друге до средине треће декаде јуна, када су биле и највише температуре вазудуха. Најтоплији дани су били 19 и 20 јун, а максималне температуре су измјерене у Вишеграду 39,6;Рудом 37,6 и у Добоју 36,8 степени. Топлотни услови у јуну су били повољни за пољопривредне културе. Озима жита су имала оптималне услове за сазријевање, а јари усјеви за интензиван пораст. У јуну падавине су биле углавном локалног карактера и током прве и почетком друге декаде су биле скоро свакодневна појава.Од средине мјесеца до половине треће декаде у свим крајевима је било суво са високим температурама ваздуха. Током јуна 2013. године у Херцеговини је забиљежен суфицит, у осталим крајевима дефицит падавина. Највише падавина у јуну пало је на Чемерну 111; у  Зворнику и Дервенти 99; Билећи 86 и Требињу 80, а најмање у Вишеграду 32 и Градишци 30 l/m2. Влажност земљишта у свим дијеловима била је задовољавајућа  захваљујући прољећним падавинама. Падавине током јуна су погодовале свим културама, нарочито јарим усјевима који су се налазили у интензивном порасту.

Током прве половине јуна честе и обилне падавине погодовале су развоју гљивичних и

бактериозних обољења на воћу и поврћу. Учестале падавине стварале су услове за развој инфекција шупљикавости лишћа коштичавог воћа и инфекција винове лозе проузроковачем пламењаче и сиве трулежи. На засадима крушке установљено је ширење

симптома бактериозне пламењаче. На поврћу су установљени симптоми пламењаче и бактериоза.  Од половине мјесеца активност биљних штеточина је била израженија. Са порастом температура ваздуха отпочела је активност многих биљних штеточина као што су:  бресквин и шљивин смотавац, крушкина бува, црвени воћни паук, совице, цикаде и друге штеточине. Временски услови у јуну су углавном били повољни за обављање актуелних пољопривредних радова, уз повремене прекиде због кише, и пљускова.

 

Сродни документи