Републички хидрометеоролошки завод

Протекли седмодневни период обиљежило је веома топло и спарно вријеме. Понедељак, 29.07.2013. је био најтоплији дан уз температуре у великом броју места до 40 степени, а понегде је било и мало топлије и до 42. У ноћи ка уторку дошло је до освежења и понегде је било кише. Пала је углавном мала количина падавина, од 0,2 до 6 литара. Температуре су опале за око 10 степени, па је у уторак и среду било знатно пријатније време без великих врућина. Максималне температуре су износиле углавном од 24 до 32 у уторак, у среду мало топлије. На планинама је било око 20 степени, а на југу топлије око 35. Од четвртка је опет било топлије уз температуре од 28 до 33 степена.. Временске прилике током протекле седмице биле су повољне за бербу пристиглог воћа и поврћа, сузбијање корова, косидбу и припрему земљишта за пострну сетву. Прољећне културе се налазе у генеративним фазама развоја, и високе температуре и мањак падавине у протеклом периоди нису повољно утицали на стање ових усјева. Кукуруз је у фази метличења, сунцокрет и соја су у фази цвјетања, док шећерена репа интензивно развија корјен и надземну масу. Суво и веома топло вријеме током протеклих седам дана погодовало је развоју биљних штеточина нарочито јабуковом и шљивином смотавцу, пламенца на кукурузу и кромпировој златици.

Напоменимо да је јули мјесец имао падавине доста испод просјека, а углавном су биљежене од 5-ог до 16-ог. Последње двије седмице мјесеца су биле суве осим 20.  и 30. јула када је било локалних пљускова. Количина падавина при њима је била мала и занемарива осим на метеоролошким станицама:

Табела количине падавина за мјесец јул 2013, и за трећу декаду мјесеца, на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске

АГРОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

(период: од 04.08.2013.до 11.08.2013.)

Према прогнози у наредних седам дана очекује се сунчано, веома топло до вруће вријеме( нови топли талас). Температуре ће поново бити високе, од 32 до 37 степени, понегдје и око 39. У  сриједу (07.08) и четвртак (08.08) ће бити врх топлог таласа када ће температура бити од 34 до 39, понегдје на сјеверу и истоку и до 41, 42  степен целзијуса. Биће суво , чиме се наставља сушни период. Наговјештај прекида топлог таласа се очекује у петак. Наиме током јутра и  дана  ће бити пљускова и грмљавинских процеса на западу а према суботи ће се премјештати и у остале крајеве. Ову промјену времена ће пратити и пад температуре за 10 до 15 степени.

Јутарња температура ваздуха у овом периоду ће бити од 15 до 25 степени. У сриједу и четвртак на сјеверу се очекује тропска ноћ, температура се неће спустити испод 20 степени.

 Овакве временске прилике ће негативно утицти на развој пролећних култура, поготово на кукуруз. Током седмице повољне временске прилике ће бити за обављање радова на отвореном, наравно уз адекватну заштиту од повишеног Сунчевог зрачења.

 

Сродни документи