Републички хидрометеоролошки завод

Протекли седмодневни период обиљежило је веома вруће и суво вријеме. Топлотни талас је трајао цијели период а кулминацију је имао 8 (четвртак) августа. Температура је сваким даном расла тако да је углавном била између 33°C и 37°C, да би у последња три дана била екстремно висока: од 35°C до 40°C. Понегдје се мјерило и 41°C (Бања Лука, Приједор), те 42°C (Вишеград). Временске прилике током протекле седмице биле су повољне за бербу пристиглог воћа и поврћа, сузбијање корова, косидбу и припрему земљишта за пострну сјетву. Прољећне културе се налазе у генеративним фазама развоја, и високе температуре и мањак падавине у протеклом периоди нису повољно утицали на стање ових усјева, што вриједи и за  кукуруз, сунцокрет и соју. Наводњавање је било неопходно за све повртларске културе и културе са плитким коријеном. Суво и веома топло вријеме током протеклих седам дана погодовало је развоју биљних штеточина.

Првих девет дана августа је било без падавина, па је ситуација са њиховим  залихама у земљи погоршана. Пролазне падавине 10-ог августа неће битно промјенити ситуацију. Прекинуће топлотни талас, али проблем недостатка воде неће бити превазиђе. Очекује се да просјечна количина падавина буде од 2 до 5 l/m² , а будући да ће бити пљусковитог карактера, понегдје може бити од  10 до 20 l/m², локално и више. Највише падавина се очекује у Крајини у суботу (10 август) ујутро, преко дана пролазно у централним предјелима а поподне и увече на истоку. Треба упозорити на могућност локалних непогода са градом, посебно у Крајини и дијелу западне и централне Посавине.

 

АГРОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

(период: од 12.08.2013.до 18.08.2013.)

Према прогнози у наредних седам дана очекује се поново стабилно и претежно суво вријеме уз нешто ниже али и даље љетње температуре. У понедјељак ће јутро бити свјежије од 10°C и 15°C, а дан поново топлији у односу на недјељу 29°C и 35°C. У уторак пролазно више облака на сјеверу те само понегдје могућност по којег пљуска а затим суво уз уједначену температуру у граноцама 30°C и 35°C. Мало нестабилности се очекује у четвртак у планинским предјелима, а у петак и грмљавински процеси углавном на истоку. Према крају седмице поново раст температуре па ће бити од  32°C до  36°C. Главна карактеристика периода ће бити наставак суше, тако да ће бити неопходно наводљавање.  

Овакве временске прилике ће негативно утицати на развој већине култура, поготово на кукуруз. Температурне суме ће бити изнад просјека, као и температуре тла.

Током седмице овакве временске прилике ће бити повољне  за обављање радова на отвореном, наравно уз адекватну заштиту од повишеног Сунчевог зрачења.

Ажурирано 12 августа 2013. у 07:30 часова

 

Сродни документи