Републички хидрометеоролошки завод

Протеклу седмицу је обиљежило  постепено затопљење у односу на претходну, али уз свjежија јутра на почетку мјесеца. Тада су минималне температуре  износиле од само 3˚C у вишим предјелима, у већини крајева од 8˚C до 14 ˚C, на југу Херцеговине од 16 ˚C до 18 ˚C, да би до краја седмице биле у већини предјела од 12˚C до 18˚C.  Максималне дневне температуре су расле  према средини седмице и  биле су од 27 ˚C до 32°С. Према крају седмице поново у благом паду, који је био условљен промјењљивијим и нестабилнијим временским приликама. На југу је остало сунчано и вруће.  Падавина  није било у првом дијелу периода, а  од 5-ог до 8-ог су биле посљедица нестабилности. Због тога је њихова расподјела неуједначена. Највише је кише пало у Крајини, Посавини и Семберији од 15 до 20 l/m2. Уз грмљавине понегдје, посебно у Лијевче пољу било је и локалних непогода.

 Озими усијеви су при крају вегетационог периода. Високе температуре и суво вријеме у протеклом периоду убрзали су зрење озимог јечма. Врло брзо се очекује и почетак жетве озиме пшенице. Кукуруз, сунцокрет, соја и шећерна репа су у интензивном вегетативном порасту и досадашњи агрометеоролошки услови су им у потпуности одговарали. Уз побољшање времана дошло је до интензивирања пољопривредних радова, поготово везаних за  косидбу.

АГРОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

(период: од 08.07.2013.до 14.07.2013.)

Према прогнози РХМЗ РС током наредних дана очекује се променљиво вријеме. Почетком ове седмице биће и даље топло, али без великих врућина, а јутра с уједначеном угодном температуром  од 10 ˚C до 18 ˚C, на југу око 20 ˚C,  максималне дневне од 24 ˚C до 29 ˚C, на сјевероистоку могуће и степен до два више, а на југу од 32 ˚C до 34°С. Биће нестабилно  уз честу појаву локланих пљускова са грмљавином, углавном у источним и сјеверним предјелима. Због јачине процеса, могуће су и локалне непогоде праћене градом који може изазвати штету на пољопривредним културама. Нестабилности ће слабити према средини седмице, тако да ће  око 11 јула  бити стабилније како очекујемо и за дане викенда. Уз више сунца биће топлије с температуром од 25˚C до 32˚C .

Временске прилике ће одговарати за извођење актуелних пољопривредних радова.

 

Сродни документи